Top 5 mari actori din județul Cluj. #5 Jenő Janovics

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Top 5 mari actori din județul Cluj. Capitală culturală a Transilvaniei, orașul Cluj Napoca  va împlini curând două secole de viață teatrală instituțională. Primul teatru orășenesc (de limbă maghiară) din Cluj datează din 1821, funcționând într-o clădire care a existat pe locul pe care acum se ridică actuala „Casă a Universitarilor”, str. M. Kogălniceanu. Cel dintâi spectacol al companiei teatrale de limba română din Cluj a avut loc cu aproape un secol mai târziu, la 1 decembrie 1919, marcând astfel un an de la Marea Unire.

În contextul acesta, al unei vieți teatrale biseculare, plurilingve și plurietnice, era firesc ca tinerii clujeni să simtă și ei „chemarea” actoriei – fie că e vorba de teatru, film și/ sau televiziune, iar mari nume ale scenei și ale ecranului și-au legat, într-un fel sau altul, numele de Cluj.

Acum, în prefața unuia dintre cele mai interesante și influente festivaluri de film din Europa –  Transilvania International Film Festival sau, mai simplu: TIFF – să trecem în revistă câteva nume sonore ale filmului și teatrului românesc, care s-au născut sau au trăit la Cluj Napoca sau în alte localități ale județului (pe care îi vom așeza în ordinea descrescătoare a anului nașterii).

Top 5 mari actori din județul Cluj. #1 Marius Bodochi

Top 5 mari actori din județul Cluj. #2 Dorel Vișan

Top 5 mari actori din județul Cluj. #3 Florin Piersic

Top 5 mari actori din județul Cluj. #4 Silvia Ghelan

Top 5 mari actori din județul Cluj. #5 Jenő Janovics (n. 8 decembrie 1872, Ujgorod – d. 16 noiembrie 1945, Cluj)

A obținut doctoratul în filologie cu teza Realismul dramaturgiei lui Gergely Csiky în anul 1900 la Universitatea Franz Joseph din Cluj. A fost actor, scenarist, regizor și director de teatru, pionier al cinematografiei. La 1905 este numit director al Teatrului Național din Cluj.

Primul film l-a realizat la sfârșitul perioadei Belle Epoque, cu puțină vreme înainte de debutul Primului Război Mondial. În 1913, sub egida companiei franceze de film Pathé, realizează primul său film mut, numit Sárga Csikó, în traducere „Mânzul șarg” sau „Murgul șarg”, care s-a bucurat de succes pe întregul mapamond. În anul 1914, îl regăsim pe peliculă și ca actor, în filmul Bánk bán (Banul Bánk). În 1919, după unirea Transilvaniei cu România, a fondat studioul de film Transsylvania din Cluj.

Fiind evreu maghiar – deși cu o soție creștină – se afla pe lista celor ce urmau a fi trimiși în lagărele naziste. A scăpat fugind la Budapesta, unde a fost ascuns de prieteni. În 1945, a revenit la Cluj, unde a decedat la puțină vreme.

Părintele filmului mut, în Transilvania

„Considerat tatăl producției de film mut din Transilvania, Janovics a recunoscut că prin imitarea filmelor americane nu va cuceri niciodată piața mondială, dar că prin „culoarea locală” și prin subiectul local asta s-ar putea. Primul film realizat la Cluj, Mânzul șarg, 1913, s-a bazat pe o dramă populară țărănească, cu un scenariu al lui Janovics însuși. Realizat cu ajutorul tehnic al casei Pathé, filmul a fost regizat de Félix Vanyl și a cunoscut succesul la nivel mondial, fiind distribuit în străinătate cu numele Secretul orbului, până în Japonia”. (sursa)

Ultimile articole

Articole populare