Top 5 mari actori din județul Cluj. #3 Florin Piersic

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Top 5 mari actori din județul Cluj. Capitală culturală a Transilvaniei, orașul Cluj Napoca a cunoscut va împlini curând două secole de viață teatrală instituțională. Primul teatru orășenesc (de limbă maghiară) din Cluj datează din 1821, funcționând într-o clădire care a existat pe locul pe care acum se ridică actuala „Casă a Universitarilor”, str. M. Kogălniceanu. Cel dintâi spectacol al companiei teatrale de limba română din Cluj a avut loc cu aproape un secol mai târziu, la 1 decembrie 1919, marcând astfel un an de la Marea Unire.

În contextul acesta, al unei vieți teatrale biseculare, plurilingve și plurietnice, era firesc ca tinerii clujeni să simtă și ei „chemarea” actoriei – fie că e vorba de teatru, film și/ sau televiziune, iar mari nume ale scenei și ale ecranului și-au legat, într-un fel sau altul, numele de Cluj.

Acum, în prefața unuia dintre cele mai interesante și influente festivaluri de film din Europa –  Transilvania International Film Festival sau, mai simplu: TIFF – să trecem în revistă câteva nume sonore ale filmului și teatrului românesc, care s-au născut sau au trăit la Cluj Napoca sau în alte localități ale județului (pe care îi vom așeza în ordinea descrescătoare a anului nașterii).

Top 5 mari actori din județul Cluj. #1 Marius Bodochi

Top 5 mari actori născuți în județul Cluj. #2 Dorel Vișan

Top 5 mari actori din județul Cluj. #3 Florin Piersic (n. 27 ianuarie 1936, Cluj)

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (IATC, astăzi UNATC), promoția 1957. Debut teatral – 1959, Teatrul Național din București, în rolul titular din Discipolul diavolului. Debut cinematografic – 1957, Ciulinii Bărăganului.

„Dintr-un cinematograf am plecat să vin pe lume”

Considerat un adevărat Don Juan al cinematografiei române, comparat adeseori cu… Jean Marais, Florin Piersic este probabil cea mai carismatică figură din teatrul și filmul românesc din toate timpurile. Zâmbetul lui a frânt multe inimi de… spectatoare și telespectatoare. A iubit și s-a lăsat iubit, atât pe scenă și pe celuloid, cât și în viața reală. Dar mai mult decât orice a îndrăgit această artă a actorului, căreia i s-a dedicat trup și suflet. Fostul cinematograf „Republica” din Cluj Napoca îi poartă azi numele. Referitor la acest lucru, actorul declara, într-un interviu acordat ziarului Adevărul: Cea mai frumoasă poveste s-a întâmplat într-un cinematograf din Cluj. Mama mea, gravidă cu mine, era acolo cu tatăl meu. Se uitau la un film. Seara. Era „Tarzan“, cu Johnny Weissmuller. Şi în timpul proiecţiei, pe la 10.00 şi jumate, mama i-a a spus lui taică-meu, „Măi Ştefane, cred că nasc“. Asta în timp ce se uitau la film. Au dus-o la spital, la clinica doctorului Stanca şi la ora 5.00 dimineaţa, fără zece, m-am născut eu. Dintr-un cinematograf am plecat să vin pe lume, ca să zic aşa”. (sursa)

Top 5 mari actori din județul Cluj. #4 Silvia Ghelan

Top 5 mari actori din județul Cluj. #5 Jenő Janovics

Ultimile articole

Articole populare