Top 5 mari actori din județul Cluj. #2 Dorel Vișan

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Top 5 mari actori din județul Cluj. Capitală culturală a Transilvaniei, orașul Cluj Napoca a cunoscut va împlini curând două secole de viață teatrală instituțională. Primul teatru orășenesc (de limbă maghiară) din Cluj datează din 1821, funcționând într-o clădire care a existat pe locul pe care acum se ridică actuala „Casă a Universitarilor”, str. M. Kogălniceanu. Cel dintâi spectacol al companiei teatrale de limba română din Cluj a avut loc cu aproape un secol mai târziu, la 1 decembrie 1919, marcând astfel un an de la Marea Unire.

În contextul acesta, al unei vieți teatrale biseculare, plurilingve și plurietnice, era firesc ca tinerii clujeni să simtă și ei „chemarea” actoriei – fie că e vorba de teatru, film și/ sau televiziune, iar mari nume ale scenei și ale ecranului și-au legat, într-un fel sau altul, numele de Cluj.

Acum, în prefața unuia dintre cele mai interesante și influente festivaluri de film din Europa –  Transilvania International Film Festival sau, mai simplu: TIFF – să trecem în revistă câteva nume sonore ale filmului și teatrului românesc, care care s-au născut sau au trăit la Cluj Napoca sau în alte localități ale județului (pe care îi vom așeza în ordinea descrescătoare a anului nașterii).

Top 5 mari actori din județul Cluj. #1 Marius Bodochi

Top 5 mari actori din județul Cluj. #2 Dorel Vișan (n. 25 iunie 1937, Tăușeni)

A absolvit în anul 1965 cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București. După absolvirea facultății a fost angajat ca actor la Teatrul Național din Cluj. Debut cinematografic – 1974, în comedia „Păcală”. Unul dintre cei mai importanți actori de film din România, care se bucură de o puternică apreciere internațională.

„Este un exemplu de viaţă şi de experienţă creatoare”

Pentru prestația din filmul „Senatorul melcilor” (1995), a primit premiul de interpretare masculină, la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier-Franța. Presa franceză și criticii de film l-au elogiat astfel: ”Senatorul e genial interpretat de Dorel Vișan, un voinic spătos, care seamănă ciudat cu Charles Napier, actorul venerat al lui Jonathan Demme. “Senatorul melcilor” ar fi trebuit premiat pentru formidabilul actor Dorel Vișan, în rolul titular”. (Thierry Jousse – Cahiers du Cinema). Prima recunoaștere a excelentului său joc actoricesc a primit-o însă în 1981 – Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Filmului Românesc de la Costinești.

„Dorel Vişan este un exemplu de viaţă şi de experienţă creatoare. Profund religios, şi-a orânduit viaţa simplu şi esenţial, crezând cu tărie în credinţa strămoşilor săi. A călătorit mult, în toată lumea, a jucat în numeroase roluri, unele dintre ele adevărate capodopere, a luat premii importante, şi-a crescut copii, a trăit neocolit de greutăţi şi evenimente care puteau îngenunchia un om nepregătit spiritual.

În 2003 i-au apărut „Psalmii”, poezii cu o încărcătură spirituală aproape de neînţeles pentru lumea contemporană. De aici şi dramatismul accentuat al acestor versuri rostite cu mare cumpănire de Dorel Vişan. Cinci cărţi de poezie reprezintă „recolta” sa de scriitor.” (sursa)

Top 5 mari actori din județul Cluj. #3 Florin Piersic

Top 5 mari actori din județul Cluj. #4 Silvia Ghelan

Top 5 mari actori din județul Cluj. #5 Jenő Janovics

Ultimile articole

Articole populare