Top 5 mari actori din județul Cluj. #4 Silvia Ghelan

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Top 5 mari actori din județul Cluj. Capitală culturală a Transilvaniei, orașul Cluj Napoca va împlini curând două secole de viață teatrală instituțională. Primul teatru orășenesc (de limbă maghiară) din Cluj datează din 1821, funcționând într-o clădire care a existat pe locul pe care acum se ridică actuala „Casă a Universitarilor”, str. M. Kogălniceanu. Cel dintâi spectacol al companiei teatrale de limba română din Cluj a avut loc cu aproape un secol mai târziu, la 1 decembrie 1919, marcând astfel un an de la Marea Unire.

În contextul acesta, al unei vieți teatrale biseculare, plurilingve și plurietnice, era firesc ca tinerii clujeni să simtă și ei „chemarea” actoriei – fie că e vorba de teatru, film și/ sau televiziune, iar mari nume ale scenei și ale ecranului și-au legat, într-un fel sau altul, numele de Cluj.

Acum, în prefața unuia dintre cele mai interesante și influente festivaluri de film din Europa –  Transilvania International Film Festival sau, mai simplu: TIFF – să trecem în revistă câteva nume sonore ale filmului și teatrului românesc, care s-au născut sau au trăit la Cluj Napoca sau în alte localități ale județului (pe care îi vom așeza în ordinea descrescătoare a anului nașterii).

Top 5 mari actori din județul Cluj. #1 Marius Bodochi

Top 5 mari actori din județul Cluj. #2 Dorel Vișan

Top 5 mari actori din județul Cluj. #3 Florin Piersic

Top 5 mari actori din județul Cluj. #4 Silvia Ghelan (n. 25 octombrie 1924 – d. 17 martie 2019)

A absolvit Conservatorul din Cluj-Napoca. A fost timp de o jumătate de secol actriță a Teatrului Național din Cluj Napoca, iar din 1985 a jucat și pe scena Teatrului Național din Târgu Mureș, la fel de credibilă în roluri dramatice sau de comedie. În anii 70-80 a jucat și în câteva pelicule cinematografice, între care Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu (1980), în rolul Jupânesei Elisafta. A murit la 17 martie 2019, la vârsta de 95 de ani.

În anul 1998, Justin Ceuca îi dedica volumul biografic Silvia Ghelan: eseu despre un actor, iar cea mai înaltă recunoaștere a talentului ei a primit-o atunci când, în 2013, Casa Regală a României îi înmâna decorația „Nihil Sine Deo”.

Avea ceva din Joan Crawford şi Ava Gardner

„Personalitatea Silviei Ghelan s-a decantat în timp din esenţa tare a unui caracter puternic ce a învins plămada fragilă a unei feminităţi hollywoodiene. A păşit pe scenă ca “femeie fatală” şi ca “vampă”, la sfârşitul celui de-al cincilea deceniu (1948), odată cu proletcultismul triumfal, şi a păstrat în anii ’50 întreaga aură a lucrurilor înfierate. Era prin excelenţă personajul în răspăr cu tabla de valori a dictaturii proletare, cu totul străină eroinelor de tip nou ale unei dramaturgii acum de mult uitate. Avea ceva din Joan Crawford şi Ava Gardner, din poezia nostalgică a unei lumi apuse”. (sursa)

Top 5 mari actori din județul Cluj. #5 Jenő Janovics

Ultimile articole

Articole populare