Top 5 mari actori din județul Cluj. #1 Marius Bodochi

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Top 5 mari actori din județul Cluj. Capitală culturală a Transilvaniei, orașul Cluj Napoca a cunoscut va împlini curând două secole de viață teatrală instituțională. Primul teatru orășenesc (de limbă maghiară) din Cluj datează din 1821, funcționând într-o clădire care a existat pe locul pe care acum se ridică actuala „Casă a Universitarilor”, str. M. Kogălniceanu. Cel dintâi spectacol al companiei teatrale de limba română din Cluj a avut loc cu aproape un secol mai târziu, la 1 decembrie 1919, marcând astfel un an de la Marea Unire.

În contextul acesta, al unei vieți teatrale biseculare, plurilingve și plurietnice, era firesc ca tinerii clujeni să simtă și ei „chemarea” actoriei – fie că e vorba de teatru, film și/ sau televiziune, iar mari nume ale scenei și ale ecranului și-au legat, într-un fel sau altul, numele de Cluj.

Acum, în prefața unuia dintre cele mai interesante și influente festivaluri de film din Europa –  Transilvania International Film Festival sau, mai simplu: TIFF – să trecem în revistă câteva nume sonore ale filmului și teatrului românesc, care s-au născut sau au trăit la Cluj Napoca sau în alte localități ale județului (pe care îi vom așeza în ordinea descrescătoare a anului nașterii).

Top 5 mari actori din județul Cluj. #1 Marius Bodochi (n. 6.09.1959, Cluj Napoca)

A absolvit Institutul de Teatru din Târgu Mureș, clasa profesorului Constantin Codrescu, promoția 1982. Între 1991 și 2000 a fost profesor de an, lector universitar la Universitatea „Babeș Bolyai” Cluj, Facultatea de Litere, Catedra de Teatru. Debut teatral – 1982, Teatrul Național din Cluj Napoca. Debut cinematografic – 1995, „Craii de Curtea Veche”. Acum – actor al Teatrului Național I.L. Caragiale, București.

„N-aș fi părăsit Clujul pentru nimic în lume”

Într-un interviu acordat publicației Formula AS, declara despre cariera sa și despre orașul natal: „Vedeti, daca era doar dupa omul, si nu dupa actorul Marius Bodochi, n-as fi parasit Clujul pentru nimic in lume. Sa-mi las eu orasul in care m-am nascut, pe strazile caruia ratacesc de fiecare data cu emotie, pentru un oras strain, care nu imi era deloc pe plac? Nu ma gandeam sa-mi las casa, familia, prietenii si sa vin aici, unde nu cunosteam aproape pe nimeni, decat cativa clujeni de-ai mei, prieteni buni, ca Ovidiu Iuliu Moldovan sau Horea Popescu. (…) treptat, am inteles ca profesia mea se leaga tot mai mult de Capitala. Apareau solicitari la filme si televiziune, tot mai numeroase si mai atragatoare. Si dupa cateva succese la rand – filmele pentru televiziune semnate de Olimpia Arghir si, mai ales, filmul lui Mircea Veroiu, „Craii de curtea veche”, unde am avut cronici excelente -, mi-am zis ca trebuie sa ma hotarasc. Dar a fost greu si dureros si va marturisesc ca sufletul mi-a ramas acasa.”

Top 5 mari actori din județul Cluj. #2 Dorel Vișan

Top 5 mari actori din județul Cluj. #3 Florin Piersic

Top 5 mari actori din județul Cluj. #4 Silvia Ghelan

Top 5 mari actori din județul Cluj. #5 Jenő Janovics

Ultimile articole

Articole populare