Ungurii l-au avut în mână pe medicul orădean Stamatiu de două ori în noaptea crimei

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Medicul criminal Dan Stamatiu, monedă de schimb pentru deputatul fugar corupt Marko Attila?

După refuzul de predare a medicului criminal către statul maghiar, surprizele de ţin lanţ de dosarul orădeanului Dan Stamatiu. Cea de-a doua arestare a sa de la Cluj a adus detalii inedite din traseul acestuia de la locul tragediei, prin două filtre, unul al poliţiei rutiere, şi altul al poliţiei de frontieră.

În ultima zi a lunii august, medicul împuşca mortal un cuplu maghiar şi se refugia în ţară. Dosarul pentru a doua arestare, pentru deţinere de armă fără drept a reconstituit pas cu pas traseul acestuia de la domiciliul victimelor, până în Cluj, unde a fost reţinut.

Plecat glonţ către frontieră

Anchetatorii au avut surpriza să afle că pe drumul spre România, Stamatiu a fost amendat de poliţiştii maghiari pentru depăşirea vitezei, la ora 16,35, aproape de graniţa română, la 15 km de frontieră între Berettyoujfalu şi Borş. La ora 16,53, Stamatiu trecea graniţa cu maşina sa, prin punctul de frontieră Borş. Medicul intrase în casa fostei iubite, la ora 15,15, unde a împuşcat-o mortal. Nici soţul ei nu a scăpat de furia amantului gelos. Potrivit informaţiilor noi din dosar, soţul fostei iubite a suferit răni grave, în urma cărora ar fi decedat ulterior la spital. Stamatiu a efectuat o haltă în Oradea, la mama şi fratele său, cu care s-au deplasat la un local, unde au zăbovit circa 2 ore. Nimic din purtarea sa nu trăda evenimentele sângeroase pe care le provocase cu puţin timp înainte. La mama sa a auzit ştirile, de unde a aflat că este deja dat în urmărire. Intuind că prinderea sa era iminentă, a decis să plece la Cluj, unde intenţiona să se sinucidă. Mai avea nevoie însă de o zi, pentru a medita cui să-i lase maşina şi să scrie o scrisoare familiei.

Şi-a asigurat bicicleta

După miezul nopţii, în jurul orei 1,30, Stamatiu se oprea la un amic din Cluj. Pe drum aruncase 4 cartuşe într-un şanţ. Extrem de grijuliu, a luat din maşină bicicleta, pe care a dus-o în apartament, pentru a nu risca să i se fure. Nu avea niciun alt bagaj, era în pantaloni scurţi şi tricou. I-a spus direct amicului că a omorât o femeie în Ungaria şi pentru că acesta nu îl credea, şi-a scos pistolul din pantaloni. I-a spus că vrea să se sinucidă. Gazda a încercat să-l convingă pe fugar mai bine de două ore să nu comită acest gest. În final Stamatiu a dormit singur în apartament. Când a revenit în jurul orei 15 la locuinţă, pentru a merge cu Stamatiu la masă, gazda şi musafirul au fost reţinuţi de poliţiştii clujeni. Stamatiu avea asupra sa pistolul cu butoiaş rotativ cu 6 gloanţe. Acesta le-a spus anchetatorilor că l-ar fi cumpărat cu suma de 2.000 de euro într-o piaţă din Nyiregyhaza, în urmă cu două luni, de la ucraineeni.

Arestare, eliberare şi rearestare

În ziua următoare, un judecător clujean avea să confirme mandatul european de arestare preventivă emis de magistraţii maghiari. Stamatiu a refuzat să se predea de bună voie şi a contestat mandatul european. Le-a reproşat direct autorităţilor române, din sala de juecată, faptul că românii nu-şi protejează cetăţenii, spre deosebire de maghiari şi americani, care nu-şi predau conaţionalii unor terţi. Surpriza avea să vină de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care va amâna în 21 septembrie aplicarea mandatului european, până după soluţionarea noului dosar de deţinere nelegală de arme, format în 6 septembrie şi îl punea pe medic în libertate. După câteva ore, medicul suspect de dubla crimă a fost reţinut din nou şi a fost arestat de această dată pentru deţinere unei arme letale fără drept şi trecerea acesteia peste frontieră.

Represalii de stat?

Casarea soluţiei arestării şi predării de la Curtea de Apel din Cluj la Înalta Curte a dat startul unor speculaţii, care ar lua în considerare ipoteza unor represalii româneşti faţă de Statul Maghiar, care refuză predarea deputatului UDMR Marko Attila, de doi ani, urmărit penal în ţară pentru fapte de corupţie. Căsătorit cu 3 copii, angajat într-un spital maghiar de peste 2 decenii, Stamatiu, în vârstă de 54 de ani, a avut o relaţie extraconjugală cu o femeie căsătorită, cu doi copii şi ea, în Ungaria, timp de un an şi jumătate. Recent aceasta l-a părăsit şi a revenit la soţul său. Stamatiu a declarat că s-a deplasat la domiciliul celor doi soţi doar pentru a discuta, dar achiziţia armei ar putea presupune premeditarea crimelor. La prima arestare din data de 2 septembrie, medicul ne-a declarat că trebuia să se căsătorească cu fosta iubită. Evenimentele s-au precipitat şi în loc de o căsătorie, două familii au fost distruse. Audierile lui Stamatiu au continuat la Cluj, unde procurorii se grăbesc să finalizeze dosarul de deţinere a armei. Un proces preungit l-ar putea duce pe Stamatiu în libertate, unde acesta ar putea să-şi ducă la îndeplinire dorinţa de a-şi lua viaţa, prezentată în faţa magistraţilor. Ori pentru Statul Român, Stamatiu nu pare să fie altceva, în acest moment, decât o preţioasă monedă de schimb pentru deputatul fugar Marko Attila, putând fi predat în orice moment.

Mihai Bacalu

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău