rampa de deșeuri

Legea care le va permite primăriilor să interzică activitățile care produc mirosuri neplăcute a fost promulgată

Vineri, Președintele României, Klaus Iohannis a promulgat legea care permite primăriilor să interzică activitățile care produc mirosuri neplăcute. Legea a intrat în vigoare, deși a fost contestată de mei multe organizații și companii.

În cazul Federației Naționale Pro Agro, aceasta a cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea deoarece numărul  plângerilor împotriva fermierilor din sectorul zootehnic va creşte nefiind posibilă verificarea tehnică a unei eventuale depăşiri a disconfortului legat de miros.

„În contextul în care, în data de 17 iunie, s-au adoptat în Camera Deputaţilor modificări la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 – ‘Legea mirosului’ -, considerăm că se impun unele clarificări. Având în vedere că în foarte multe cazuri s-au eliberat autorizaţii de construcţie pentru construcţii civile în mediul urban, fără a se ţine cont de exploataţiile existente din sectorul zootehnic, cu încălcarea principiului noului venit, specific protecţiei mediului, ne vom găsi în situaţia în care vor apărea un număr foarte mare de reclamaţii. Coroborând cu faptul că, la acest moment, nu există aparatură care să poată constata depăşirea unor valori olfactive, există premisa unor decizii părtinitoare în detrimentul fermelor existente. Pentru aceste motive, solicităm preşedintelui României să nu promulge acest proiect normativ, fiind evident că în cazul în care modificările ar intra în vigoare numărul plângerilor împotriva fermierilor din sectorul zootehnic ar creşte, nefiind posibilă verificarea tehnică a unei eventuale depăşiri a disconfortului olfactiv”, transmitea Federația în luna iunie.

Asociația Română pentru Managementul Deșeurilor – ARMD a solicitat de asemenea președintelui să nu promulge legea fără analiza detaliată a textului legislativ și fără un fundament economic.

”Introducerea în Legea protecției mediului a acestei noțiuni nu își are rostul deoarece va deschide o cutie a Pandorei, astfel încât fiecare cetățean, grupuri de cetățeni, organizații politice ori de altă natură vor putea să reclame pe oricine, aducând ca argument ,disconfortul olfactiv, care nu poate fi măsurat și care este diferit de la om la om. Orice reclamație este susținută de ceea ce simte sau pretinde că simte cel ori cei care reclamă”, reclama ARMD.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii