Producătorii alimentari, obligați să limiteze drastic acizii trans din produse. AGT sunt cele mai dăunătoare grăsimi găsite în margarină, fast-food, mezeluri

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege privind limitarea conţinutului de acizi graşi trans în alimente, la un an după ce Uniunea Europeană a adoptat un regulament similar, scrie G4Media.

Acizii grași trans (AGT) sunt unii dintre cei mai nocivi compuși din alimentele procesate, responsabili pentru declanșarea bolilor cardiovasculare, diabetului sau cancerului.

Proiectul de lege, inițiat de USR, prevede limitarea acestor AGT la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsimi în conținut alimentelor.

Potrivit inițiatorului, Adrian Wiener, studiile arată că în România acești acizi grași trans sunt prezenți în margarină, chipsuri, biscuiți, popcorn pentru microunde, torturi preambalate, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate și napolitane.

Un aport zilnic de acizi grași trans peste limita de 2% impusă de lege crește riscul de deces prin boală cardiovasculară cu 20-32%, potrivit unor studii citate în nota de fundamentare de senatorul – medic Adrian Wiener. Mai mult, aceleași studii arată că acești acizi cresc riscul de accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, neoplazii și Alzheimer.

Inițiatorii proiectului arată în nota de fundamentare că reglementarea va avea în România ”un impact major, semnificativ mai mare decât în alte state UE” din cauză că incidența bolilor cardiovasculare în România este mult peste media europeană, în timp ce prevenția cardiovasculară este mult mai scăzută.

Potrivit estimărilor inițiatorilor proiectului, acesta ar putea contribui la salvarea a o mie de vieți anual în România.

Proiectul a trecut și de Senat, și de Camera Deputaților, iar pentru intrarea în vigoare mai trebuie să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău