biciclist

Marșul bicicliștilor clujeni

Vineri, 22 septembrie 2017, se va desfășura la Cluj-Napoca o nouă ediție a Marșului Bicicliștilor Clujeni (a 120-a din seria lunară începută în septembrie 2007 în continuarea celei anuale începute de CCN în 1998), dedicată special Săptămânii Europene a Mobilității (SEM) și Zilei Europene Fără Mașini (ZEFM).

Sunt invitați toți clujenii care au bicicleta. Întâlnirea participanților va fi în PIAȚA UNIRII, începând cu ora 17:45. Startul efectiv al marșului va fi la ora 18:00, urmând să dureze circa o oră și jumătate.

Traseul vizează de această dată zona centrală și pericentrala și cartierul Grigorescu, cu plecare și final în p-ta Unirii. Concret, traseul este: Piața Unirii — Bd. Eroilor — p-ta A.Iancu — str. Cuza Voda — P-ta M.Viteazu — str. I.P.Voitesti — str. Dacia — str. Gen. Dragalina — Bd.1 Decembrie 1918 — pasarela peste Somes — pista bicicleta mal drept Somes — str. Uzinei Electrice — str. Stadion — Parcul Central S.Bărnuțiu — Str. Emil Isac — str. Petru Maior — p-ta L.Blaga — str. Republicii — str.A.Iancu — str. Universității — p-ta Unirii.

Este o nouă ocazie de întâlnire, cunoaștere și pedalare în comun a bicicliștilor clujeni, dar mai ales o ocazie de a reaminti autorităților locale, publicului și presei de nevoia promovării utilizării bicicletei ca mijloc cotidian de transport în oraș, componentă esențială a mobilității urbane durabile și alternativă viabilă la transportul automobilistic, alături de transportul în comun și deplasarea pietonală.

Este o ocazie mai specială pentru că această ediție a marșului este dedicată Săptămânii Europene a Mobilității 2017, care se desfășoară în 16-22 septembrie, culminând în 22 septembrie cu Ziua Europeană Fără Mașini, și este și aniversarea a 10 ani de marșuri lunare ale bicicliștilor clujeni, o aniversare tristă, pentru că era de dorit să nu mai fie nevoie de ele, să o fi luat deja autoritățile locale în direcția bună și publicul să nu mai simtă nevoia de proteste…

Participanții își exprimă din nou îngrijorarea față de lipsă sau inadecvarea dezbaterii publice a planurilor de noi piste de biciclete pe străzi precum Bună Ziua sau Drumul Sf. Ion, și față de calitatea redusă a majorității pistelor de biciclete mai vechi și mai noi, existând uneori deficiențe calitative grave la noile piste și menținându-se nerezolvate probleme la pistele vechi, de la lățimea insuficenta la lipsa de continuitate, de la prezența diverselor obstacole la marcaje și indicatoare rutiere lipsă sau greșit amplasate, ce pun în pericol bicicliștii și alți participanți la traficul rutier.

Se remarcă și faptul că îndeplinirea vechii promisiuni de a permite și bicicletelor accesul pe noile benzi dedicate transportului public este doar parțială, neincluzând de exemplu str. Dragalina pe sensul dinspre Hotel Napoca spre str. Horea, și a venit ‘la pachet’ cu îngustarea benzii comune existente pe bd.21 Decembrie 1989 pe sensul Primărie — Mărăști și realizarea cu lățime insuficientă a celei noi pe sensul Mărăști — Primărie, corelat și cu neinstalarea, la finalul lucrărilor, în anumite puncte ale benzii comune pentru transportul public în comun și bicicliști de pe str. Memorandumului, a adiționalelor corespunzătoare, astfel încât să fie la fiecare intersecție semnalizată admisibilitatea pe acea bandă nu doar a CTP ci și a bicicletelor.

Îngrijorarea se corelează și cu noile lucrări prin care se continua sacrificarea de spațiu verde și/ sau pietonal în favoarea autovehiculelor (vezi de exemplu creșterea numărului de benzi din p-ta Cipariu, Ștefan Cel Mare și Avram Iancu, cu îngustarea trotuarului) și nou-anuntatele inițiative similare, elemente ce încalcă grav principiile mobilității urbane durabile, creând spații suplimentare pentru circulația și staționarea autoturismelor în loc să reducă spațiul alocat acestora și să îl transfere pietonilor, bicicliștilor și transportului public.

Detalii despre edițiile precedente ale marșului bicicliștilor clujeni pot fi găsite și pe www.ccn.ro precum și pe site-ul aferent listei publice de discuții clujbike@yahoogroups.com

Comunicatul și afișul marșului sunt publicate online pe www.ccn.ro la adresa

http://ccncluj.blogspot.ro/2017/09/marsului-biciclistilor-clujeni-editie.html

Iar evenimentul creat pe Facebook se poate vizualiza la:

https://www.facebook.com/events/1621659074807422/

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii