STUDIU: Cum percep românii coronavirusul, la aproape patru luni după izbucnirea pandemiei

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a realizat un nou studiu din seria celor cu privire la COVID-19 și cum percep românii acest virus. Din ultima analiză reiese faptul că mai bine de jumătate dintre români sunt îngrijorați vizavi de noua boală.

Deși se declară îngrijorați cu privire la modul în care evoluează situația legată de noul coronavirus în România și rămân suspicioși cu privire la modul în care autoritățile din țara noastră au acționat pe durata acestei crize, românii se declară rezilienți la schimbările din societate și din viețile lor, generate de pandemia de COVID-19.

 Câteva dintre principalele concluzii ale studiului:

  • 6 din 10 români cred că virusul reprezintă o amenințare pentru România, în timp ce 16% cred că acesta nu este deloc o amenințare.
  • Peste jumătate dintre români (54%) se declară îngrijorați cu privire la evoluția numărului de cazuri de COVID-19 din România, iar 44% sunt puțin sau deloc îngrijorați.
  • 4 din 10 declară că le este în mare și foarte mare frică de infectarea cu virusul SARS-CoV2.
  • Două treimi dintre participanții la studiu sunt de părere că autoritățile din România mai degrabă  ascund informații despre pandemie, dar 29% cred că autoritățile mai degrabă informează corect populația.
  • Opiniile legate de modul în care autoritățile au transmis gravitatea pandemiei sunt împărțite: puțin peste jumătate dintre români (56%) cred că a fost exagerată gravitatea pandemiei în timp ce 43% cred contrariul.
  • Ideea conform căreia efectele noului coronavirus nu ar fi mai de grave decât cele ale unei gripe obișnuite este respinsă de peste jumătate dintre români (58%), dar acceptată de peste o treime dintre ei (37%).
  • 8 din 10 români spun că au încredere în capacitatea de adaptare la schimbările generate de pandemie în societate și în viețile lor.

Sondajul realizat, în perioada 22 – 23 iunie 2020, al zecelea din seria dedicată impactului COVID – 19, a avut ca obiectiv evaluarea percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor după prelungirea stării de alertă, în contextul relaxării treptate. În următoarele zile vom difuza și celelalte secțiuni ale studiului.

Eșantionul pe care a fost efectuat studiul este de 900 de persoane, în întregime de peste 18 ani.

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău