Sunteti aici:ReportajeCumpărarea lucrării de licenţă= INFRACŢIUNE. Vezi ce spun comercianţii, legea şi profesorii

Cumpărarea lucrării de licenţă= INFRACŢIUNE. Vezi ce spun comercianţii, legea şi profesorii

Publicat in data

Lucrare-de-diploma-licenta-disertatie_398231_1296817238

Ţi-a trecut vreodată prin gând să îţi cumperi lucrarea de licenţă? Gândeşte-te de două ori înainte să o faci. Dacă în urmă cu câţiva ani era mai uşor să achiziţionezi o armă decât o lucrare care nu îţi aparţine, acum anunţurile de tipul „vând lucrări de licenţă sau disertaţie la preţuri avantajoase” circulă la liber pe Internet. Însă puţini ştiu că săvârşesc o infracţiune în momentul în care achiziţionează o astfel de lucrare.

Ce spun comercianţii pentru a-şi vinde lucrările?

Pentru a afla ce se ascunde în spatele sintagmei „preţ avantajos”, am sunat unul dintre comercianţi. Am propus un subiect relativ simplu, pentru care informaţiile necesare se găsesc peste tot: o comparaţie între criza economică din 1929-1933 şi cea actuală. Comerciantul mă asigură că va fi o lucrare de nota 10 și, mai mult, că lucrarea nu va fi plagiată: „Vă daţi seama că se pun şi note de subsol, am şi eu un soft prin care le trec ca să dea 0 plagiat, avem nişte tehnici”. Prețul ar fi de 600 lei, pentru o lucrare de 70 de pagini.

Dar în momentul în care se cere un subiect care necesită în mod obligatoriu căutarea informațiilor la bibliotecă, lucrurile se schimbă. I-am propus comerciantului realizarea unei lucrări de licență în care să fie culese toate interviurile pe care le-a dat un scriitor clujean, mai puțin cunoscut, în perioada comunismului. Aceste interviuri pot fi găsite doar la bibliotecă, în ziarele vechi. Se pare că ne lovim de o problemă: „Ce să zic, pare destul de complicat. Doar dacă aţi putea dumneavoastră să le scanaţi. Să stea cineva să le scrie cuvânt cu cuvânt e foarte complicat”, spune comerciantul în momentul în care este în faţa unui subiect mai complex.

Potrivit legii, cumpărarea lucrării este o infracțiune

În momentul în care un student se află în anul terminal și urmează să susțină lucrarea de licență, trebuie să semneze un act  prin care declară faptul că aceasta îi aparține și nu este plagiată. Dacă se semnează această declarație în condițiile în care lucrarea este cumpărată, se comite infracţiunea de fals în declaraţie, conform Codului Penal. „Avem următoare ipoteză: vi se vinde lucrarea de licenţă şi primiţi acordul de a o prelua în întregime şi de a o folosi. Asta nu constituie infracţiune. Dar a declara în scris că lucrarea vă aparţine şi aţi avut contribuţie proprie la realizarea ei- fals în declaraţii, infracţiune prevăzută de Codul penal”, spune Virgil Cristea, jurist.

Vinovaţi sunt şi profesorii coordonatori?

Fiecare student care are de susţinut o lucrare de licenţă este coordonat de un profesor al facultăţii la care studiază. Prof. univ. dr. Ilie Rad, coordonează anual studenţi din anii terminali, atât la nivel de licenţă, cât şi de doctorat. El consideră că vinovaţi sunt, în principal, profesorii, deoarece nu se ocupă suficient de studenţi. „Principalul vinovat, pentru care sunt posibile astfel de lucrări, este profesorul coordonator. O spun cu toată responsabilitatea. El este principalul vinovat. Asta e valabil şi la tezele de doctorat. De ce tezele de doctorat sunt plagiate? Dacă profesorul are expertiză într-un anumit domeniu, şi se presupune că are, candidatul nu are cum plagia. Plagiatul şi furtul se face sub oblăduirea profesorului coordonator”, explică prof. univ. dr. Ilie Rad.

Comerţul cu lucrări de licenţă a devenit o adevărată industrie în ultimii ani. Comercianţii asigură lucrări de calitate pentru fiecare domeniu şi garantează că acestea nu sunt plagiate. Însă cei care pot fi sancţionaţi sunt absolvenţii care le achiziţionează, deoarece ei sunt cei care încalcă legea cumpărând aceste lucrări.

 

Alexandra Ormenişan

INTRA IN DISCUTIE

7 COMENTARII

 1. Daca doriti o consultanta in vedere realizarii unei lucrari de licenta in informatica( pagini web, site html, site in php si mysql ) apelati la
  Va putem ajuta cu informatii utile pentru lucrarile din psihologie, asistenta sociala, management, marketing , sociologie, asistenti medicali, educatie fizica etc

 2. NU COMANDATI NIMIC DUPA redactarelacomanda.ro .
  Primiti lucrari proaste,plagiate,iar cei care le fac nu au studii in domeniul dvs.
  Fugiti!!!!

 3. De ce va faceti probleme?Toti dau tepe.O cunostinta si-a comandat dupa redactarelacomanda.ro si in loc sa primeasca o lucrare de minim 7 a primit o lucrare de nota 5.Totul a fost ok pana in momentul in care a zis ca nu e buna.Dupa asta i s-a restrictionat accesul.

 4. Oferim consultanta pentru realizarea de lucrari de licenta, lucrari de disertatie, studii de caz, proiecte, etc. Consultanta se refera la culegerea de materiale pentru orice tip de lucrari de licenta, redactarea unor paragrafe, etc.

 5. Luna aceasta (noiembrie 2013) , o echipa de specialisti in IT a lansat primul soft de analiza de text si detectare a plagiatului 100% romanesc, adaptat special pentru scanarea eficienta a textelor scrise in limba romana – http://www.DetectarePlagiat.ro.
  Programul anti-plagiat combina scanarea extinsa a termenilor din dictionarul explicativ al limbii romane, o serie de algoritmi bazati pe elemente de inteligenta artificiala, analiza lingvistica asistata computerizat, dezambiguizare semantica automata, si multe altele, intr-o serie de scripturi si modele de analiza ce permit scanarea antiplagiat a textelor scrise in limba romana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...

Nelson Mondialu și oda pentru Emil Boc (video)

Pe 50.000 de vizualizări are până acum oda, Emblema Romaniei, lui Nelson Mondialu, care...

Alte articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...