Planul de Mobilitate Urbană Durabilă de la Câmpia Turzii începe să funcţioneze

Consiliul Local al municipiului Câmpia Turzii a aprobat, în şedinţa extraordinară, două proiecte de hotărâre privind implementarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă în urbea noastră.

            Proiectele, iniţiate de primarul, Dorin Lojigan, vizau aprobarea studiului de oportunitate privind înfiinţarea Serviciului Public de Transport în comun şi delegarea serviciului către o societate de transport în comun aparţinând municipiului Câmpia Turzii, dar şi înfiinţarea, efectivă, a Serviciului Public de Transport în Comun.

            Aceste două proiecte reprezintă ultimii paşi pe care administraţia locală trebuie să-i facă în vederea depunerii documentaţiei de finanţare pentru Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, proiect cu finanţare europeană în valoare de aproximativ 7 milioane de euro, în cadrul apelului de proiecte cu titlul POR/2017/3/3.2/1/7 REGIUNI, apel ce va deveni activ începând cu data de 20.09.2017.

            În studiul de oportunitate privind înfiinţarea Serviciului Public de Transport în Comun şi a modalităţii de delegare a gestiunii serviciului, elaborat de Certrans SRL, se precizează faptul că, pentru asigurarea necesarului de locuri în autobuzele care vor funcţiona în cadrul Sistemului Public de Transport în Comun, va fi nevoie de autobuze cu capacitate între 50 şi 64 de locuri.

            Totodată se arată faptul că, pentru acoperirea necesităţii municipiului, va fi nevoie de achiziţionarea unui număr de 5 autobuze, dintre care unul va face parte din parcul inactiv.

            În cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă Câmpia Turzii 2016-2026 este propus proiectul privind înfiinţarea serviciului şi dotărilor de transport public ale căror costuri totale, incluzând toate sub-proiectele componente sunt de 2,8 milioane de euro.

            Deasemenea, trebuie luat în considerare faptul că Planul de Mobilitate Urbană Durabilă vizează amenajarea unui terminal pentru transportul public urban şi suburban la Gara Câmpia Turzii şi dotarea acestuia cu facilităţile specifice accesibilităţii şi informării călătorilor; modernizarea străzii Gării pentru mijloace de transport, pietoni şi biciclişti prin reamenajarea accesului rutier, modernizarea trotuarelor şi a pistei de ciclism şi dotarea cu mobilier urban specific (bănci, iluminat public, coşuri de gunoi).

            Investiţia iniţială implică înfiinţarea unei societăţi, un operator municipal, o companie municipală căruia să îi fie delegată gestiunea directă a acestui serviciu de transport public. Autoritatea locală, prin transferul integral al riscurilor către un operator, nu contribuie financiar ulterior.

            Activitatea proprie a acestui operator municipal va fi susţinută financiar din vânzarea titlurilor de călătorie, a încasării subvenţiilor pentru contravaloarea titlurilor de călătorie pentru persoane defavorizate şi a diferenţelor, prin încasări ale compensaţiei directe de la municipalitate. De asemenea, la aceste se pot adăuga la profit, alte activităţi cum ar fi: servicii de reclamă şi publicitate în staţiile de transport, servicii de reparaţii autovehicule, staţie ITP.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii