Alegerile locale, organizate pe 27 septembrie (surse)

ALEGERI LOCALE. Cum vor vota bolnavii COVID-19 și persoanele aflate în carantină și izolare. Cabine speciale pentru cei cu simptome

Alegătorii bolnavi de COVID-19 și cei care sunt plasați în carantină sau izolare vor putea vota la Alegerile locale din 27 septembrie 2020. 

Președintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituleţu-Buică, într-un interviu pentru Agerpres, a clarificat cum va decurge procesul de votare în asemenea situații.

„Vor putea să ceară urna specială, denumită urnă mobilă în termeni populari. Îşi vor exercita dreptul la vot în condiţii normale, pentru că Institutul Naţional de Sănătate Publică a comunicat că portul măştii de către ambele persoane diminuează aproape la maxim această răspândire a virusului.

Condiţii speciale ar fi create doar pentru persoanele care se află la terapie intensivă, pentru că acolo se află un mediu diferit şi va trebui să fie purtat combinezonul acela şi toate măsurile de siguranţă.

În rest, nu există o problemă de răspândire a virusului, indiferent că ne ducem în alte secţii din spitale sau la domiciliul acestor persoane. Personalul cu urna mobilă va purta doar mască, mănuşi, dezinfectant şi lucrurile se vor desfăşura în condiţii normale.” a mai precizat președintele AEP.

De asemenea, în ultima perioadă a fost ridicată problema celor care vor prezenta simptome de COVID-19 și vor dori să voteze.

„Avem în discuţie, în acest moment, şi nişte norme de pregătire a acestor alegeri, cu norme de campanie care, deja, au fost elaborate, urmează să apară prin ordin comun şi norme pentru ziua votului. (…) Pentru momentul votului avem nişte circuite la fiecare secţie de vot, după cum avem şi, dacă avem, de exemplu, un alegător febril, nişte cabine de vot dedicate, au prioritate, sunt preluaţi, sunt duşi la cabina de vot dedicată în secţia de vot şi dezinfectată după. Există varianta cu aerisirea sălilor unde se desfăşoară procesul de vot o dată la două ore sau de câte ori este nevoie, cu prezenţa dezinfectantului şi contactul cât mai puţin, dezinfectante cât mai multe şi la ieşirea din secţia de vot”, a explicat Nelu Tătaru, la Digi24.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii