CONEXIUNI: Mă manifest, deci exist!

de Romana Chişu

Să te naști într-un loc despre care mulți afirmă: “Ce țară frumoasă și bogată, păcat că e locuită!” poate fi deopotrivă un ghinion și un noroc.

Ghinion – pentru că aici ascensiunea ta firească spre mai bine îți este limitată și îngreunată, simțul naturalului și al echilibrului îți este distorsionat, iar valorile umane cele mai înalte sunt inversate, pervertite sau ignorate.

Noroc – pentru că într-o astfel de țară poți construi din temelii, poți deveni lider în aproape orice domeniu, poți evolua în plan personal datorită provocărilor multiple, poți influența în bine vieţile altor oameni şi societatea, în general.

Din perspectivă de mai sus, cred că se pot contura două profiluri de români: blazații și idealiștii-pragmatici; pesimiștii și optimiștii-realiști; cei care își trăiesc viața privind la televizor și cei care nu au aruncat obiectul pe geam ca să nu deranjeze vecinii; cei care au abandonat și cei care continuă; cei care așteaptă și cei care acționează; cei care nu (mai) pot și cei care (mai) pot.

Simt compasiune față de durerea și neputința celor din prima categorie, simt respect față de vulnerabilitatea și fragilitatea fiecărui om blazat din această țară, înțeleg incapacitatea unora de a discerne între kitsch și autentic și observ starea de vegetare a multor oameni de lângă noi.

Dar eu știu că sunt exponenta celei de-a două categorii. Fac parte din categoria celor care pot. Nu este un act de voință, un obiectiv sau un rol. Este pur și simplu felul meu de a fi, pe care mi-l asum conștient. Acest fel de a fi este un amestec de idealism şi pragmatism, o combinație (unică, fireşte) de gene, aptitudini, cunoștințe și deprinderi care poate fi sau vitală sau fatală.

Acum, pentru mine, “a fi” precede “a avea”. Nu a fost mereu aşa. Anterior am avut fără să fi fost. Dar am învăţat de-a lungul timpului ceva sofisticat de simplu: Calea e dinspre interior spre exterior.

Iar libertatea de exprimare vine tocmai din autenticitatea profundă a ființei și chiar dacă întâlnește în cale frica trece prin ea și se manifestă spontan, direct.

A te manifesta pe tine, ca om, îți oferă Sensul pe care îl cauţi încă de când ţi se înfiripă în minte primele întrebări. Adică de pe la grădiniţă.

Aşadar, mă voi manifesta aici, pe clujmanifest.ro, scriind articole de diverse genuri. Nu pretind că voi fi obiectivă, dimpotrivă, ştiu că voi filtra informaţiile în mod subiectiv. O subiectivitate izvorâtă din acel idealism de care vorbeam mai sus, la care se adaugă o experienţă de viaţă generoasă şi o oarecare expertiză în domeniul presei scrise.

Mă manifest, deci exist”, ca să parafrazez spusele fotbalistului Descartes, este noul meu refren în domeniul online.

PS – Am răspuns pozitiv invitaţiei de a scrie pe acest site din mai multe motive: îmi era dor să scriu şi căutam un spaţiu virtual în care să mă manifest; îl cunosc bine pe Adrian, unul dintre ziariştii experimentaţi ai Clujului care publică aici; apreciez entuziasmul lui Ionuţ Geană; sunt responsabilă doar pentru conţinutul articolelor mele. 

Latest articles

Related articles

2 COMENTARII

  1. Cred ca autoarea este responsabila si pentru opinia cititorilor ce apreciaza cele scrise mai sus ca pe propriile trairi, opinii si mod de manifestare. Poate mai mult, poate fi acuzate de ‘scris mai repede decat mine ce am simtit/gandit eu’.
    La cat mai multe intalniri-manifest in care sa ne expunem convingerile ori indoielile in acelasi con.Text.
    Multumesc pentru starea creata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.