Sistemul medical își arată din nou carențele. România, pe ultimul loc în UE la aparatele de tomografie computerizată

România ocupă din nou ultimul loc într-un clasament european. Oficiul European de Statistică (Eurostat) a publicat date conform cărora țara noastră era, în 2018, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la disponibilitatea în spitale a aparatelor de tomografie computerizată (CT) și a celora de imagistică prin rezonanță magnetică nucleară (RMN).

La capitolul echipamente CT, cel mai bine din UE stă Danemarca, aceasta având 4 astfel de aparate la 100 de mii de locuitori. Danezii sunt urmați de Cipru, cu un număr de 3,3 aparate, Bulgaria, cu 2,8, și Portugalia, cu 2,6 astfel de echipamente.

La polul opus se află România. În spitalele autohtone se găsesc 0,8 apartate de tomografie computerizată pentru 100.000 de locuitori, codașe ale Uniunii Europene fiind și Franța, 1,2 la acest capitol, iar apoi urmează Polonia, Țările de Jos și Slovenia, toate cu câte 1,4 astfel de echipamente la suta de mii de cetățeni.

În ceea ce privește aparatele RMN, România nu este singură pe ultimul loc. Letonia și Slovacia stau la fel de prost ca și noi, toate trei având doar 0,4 aparate de acest fel pentru 100.000 de locuitori. Cel mai bine din UE stau Finlanda, cu 2,7, din nou Cipru, 2,2, și Italia, cu 1,7 astfel de echipamente la 100 de mii de oameni.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii