Persoanele care nu au nevoie de evaluarea stării de sănătate sau îngrijire spitalicească nu sunt bine veniți în cadrul spitalelor. Comentariile premierului

Șeful Executivului, Ludovic Orban, a declarat că spitalele nu pot fi aglomerate cu persoane care nu au nevoie de îngrijiri medicale, în defavoarea altor oameni care poate au negoie de îngrijiri spitaliceşti. „Cine nu are simptome, cine nu are în mod evident nevoia de a i se evalua starea de sănătate, nu trebuie să se ducă la spital neapărat.

„Anchetele epidemiologice, aici am înţeles că aţi avut deja discuţii cu reprezentanţii medicilor de familie. Aşteptăm nişte rezultate, pentru că avem nevoie de implicarea medicilor de familie, în diferitele etape. Capacitatea de a evalua starea de sănătate – nu trebuie să ajungem la blocarea capacităţii de evaluare a stării de sănătate. Cine nu are simptome, cine nu are în mod evident nevoia de a i se evalua starea de sănătate, nu trebuie să se ducă la spital neapărat. Poate medicul de familie sau un medic de la Direcţia de sănătate publică să îi evalueze starea de sănătate. Nu putem aglomera spitalele cu persoane care nu au nevoie de evaluarea stării de sănătate sau de îngrijiri spitaliceşti, lăsând persoane care poate au nevoie de îngrijiri spitaliceşti să aştepte”, a afirmat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului.

Pacienții care au nevoie de ventilare mecanică ar trebui plasați într-o zonă intermediară și nu ar avea ce căuta internaţi la secţiile de terapie intensivă, completează premierul.

„Evident, creşterea capacităţii de tratare în secţiile de terapie intensivă şi mai serioasă aplicare a acelor zone intermediare. Numărul de pacienţi care sunt trataţi în secţiile de terapie intensivă este mai mare decât numărul pacienţilor care sunt în ventilaţie mecanică. Trebuie să se facă o evaluare şi mai ales să se prevadă această zonă intermediară pe care am gândit-o, astfel încât să nu existe nicio persoană care să aibă nevoie de ventilare mecanică pentru care să nu existe posibilitatea de a asigura ventilarea mecanică”.

Mai mult, acesta declară că este nevoie de creşterea capicităţii de testare pentru COVID-19 şi a solicitat ministrului Sănătăţii să ducă spre îndeplinire acest scop.

„În continuare urmărim obiectivele clare: creşterea capacităţii de testare. Am discutat de măsurile pentru creşterea capacităţii de testare. Să nu existe niciun blocaj. Nici la recoltarea exudatului. Aici, aveţi grijă, trebuie puţin nuanţată reglementarea, astfel încât să nu apeleze toţi cei care nu au simptome evidente la 112, pentru că încarcă sistemul de ambulanţă şi reduce capacitatea de răspuns pe care o are pentru urgenţele reale. Aici va trebui să găsim o soluţie ca să diminuăm excesul de apeluri către 112, prin creşterea capacităţii de răspuns a direcţiilor de sănătate publică. Acolo unde este nevoie, faceţi parteneriate inclusiv cu companii private, care sunt specializate în astfel de tipuri de activităţi, inclusiv de tip call center, ca să creşteţi capacitatea de răspuns. Digitalizarea este iarăşi foarte importantă, astfel încât să fluidizăm toate procesele”, a concluzionat Orban.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii