nelu tataru

Nelu Tătaru: Vom avea stare de alertă, cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României

Ministrul Sănătăţi, Nelu Tătaru, a anunţat, marţi seară, că fiecare pacient infectat cu coronavirus va beneficia de o evaluare, în spital, în primele 48 de ore, iar ulterior cei asimptomatici pot merge acasă, unde trebuie să rămână izolaţi până la 14 zile, transmite News.ro.

Acesta a precizat că medicul curant va recomanda internarea sau plecarea la domiciliu, dar DSP va lua decizia administrativă. “Vom avea stare de alertă, cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României”, spune Nelu Tătaru.

”Sper ca şedinţa şi votul care vor urma să meargă pe acelaşi parcurs discutat, având în vedere carantinarea, izolarea, internarea în spital, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore şi decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la COVID, iar pentru cei care sunt simptomatici, în funcţie de simptomatologie, ei vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiţia că, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare până la cele 14 zile”, a declarat, marţi seara, Nelu Tătaru

Ministrul a precizat că legea face referire la tot ce înseamnă sănătate publică în condiții de risc epidemiologic si biologic, în prezent atenția se îndreaptă spre virusul COVID-19. Acesta a menționat că se vor discuta și sancțiunile pentru cei care nu respectă legea.

În ceea ce privește detașarea medicilor, Tătaru a explicat că se va proceda gradual de la o detaşare voluntară, dar acolo unde nu se vor găsi cadre medicale să meargă, se vor face detaşări ”nevoluntare”, însă fiecare va beneficia de indemnizaţie de detaşare, asigurarea mesei şi a cazării.

”Fiecare pacient infectat COVID va beneficia de o evaluare în primele 48 de ore, în spital, în care fiecare pacient îşi va face o evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică şi medicul curant va avea şi posibilitatea să-şi susţină acel diagnostic pe care îl pune la un moment dat. După 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu, cu izolare până la 14 zile, dacă mă refer la COVID. (…), iar pentru cei simptomatici, în funcţie de simptome, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până la a deveni asimptomatic”.

Persoanele care sunt testate vor rămâne în izolare până la aflarea rezultatului testului.

”DSP va fi cel care va da şi actul administrativ la 48 de ore, dacă să rămână internat, dacă să plece la domiciliu în izolare. Medicul propune şi recomandă. Decizia administrativă e luată de DSP”, a specificat Nelu Tătaru.

În același timp, persoanele care vin din zone roșii vor intra în carantină.

În cazul copiilor ai căror părinți au fost diagnosticați cu noul virus, el a menționat că aceștia rămân în custodia familiei până la rudele de gradul 4.

Acesta a fost întrebat despre cum vor funcționa regulile la ieșirea din starea de alertă, ”Vom avea stare de alertă, cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României, în condiţiile în care avem o creştere a numărului de cazuri…”

”Este o nouă formă care a ieşit din Camera Deputaţilor, total diferită de cea de la Guvern (…)”, a mai precizat Tătaru.

Întrebat despre alegeri, el a declarat că se pot organiza și alegeri dacă se deschid și școlile.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii