Clujana S.A. – o epopee tristă

Firma de pantofi se află în căutarea unor avocaţi. Fostul jurist a plecat spre un trai mai bun, iar noua conducere s-a trezit cu o uriaşă listă de litigii pe rolul instanţelor.

Unul din punctele pe ordinea de zi la Adunarea Generală a Acţionarilor fabricii, din luna februarie a fost externalizarea serviciilor juridice. Potrivit lui Florin Gliga, directorul interimar, fabrica a rămas fără reprezentant în faţa instanţelor, după ce juristul a părăsit societatea la începutul anului. „Aprobarea achiziționării de servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare de către Clujana S.A. Costurile achiziției de servicii juridice nu vor depăși cheltuielile salariale aferente postului de consilier juridic vacant“, se preciza la punctul 7 în ordinea de zi. Clujana apare pe toate instanţele de judecată cu sute de litigii, parte din acestea din noul ciclu de existenţă, de la repunerea firmei pe picoare, după falimentul răsunător de după Revoluţie.

Managerii în topul datornicilor

Datoriile depășesc suma de două milioane de euro, iar la creşterea acestora au contribuit din plin, din păcate, chiar şi foşti manageri ai fabricii, care au confundat conturile firmei cu o bancă. Dintre aceştia, Radu Ţărmure şi Dan Ungureanu au decedat, chiar în timp ce erau urmăriţi pentru delapidare. Un alt fost manager faţă de care societatea a emis pretenţii în instanţă este Dorinel Puiu Sumlea. Aurora Roşca, secretarul municipiului Cluj Napoca, fosta soţie a managerului Radu Ţărmure, a scăpat de datoriile acumulate de fostul soţ, după ce a refuzat succesiunea, în calitate de tutore al copilului comun. Fabrica va fi obligată să renunţe la o sumă consistentă, de circa 123.000 de lei, reprezentând dobânzile penalizatoare. Potrivit anchetei demarate, Ţărmure ar fi ridicat în repetate rânduri pantofi din fabrică, fără să-i achite, pe care i-a comercializat în propria firmă. Ar fi fost rambursată suma datorată, mai puţin penalităţile. Soluția Curții de Apel Cluj pe scurt: „Respinge ca nefondat recursul declarat de reclamanta SC Clujana SA împotriva sentinţei civile nr. 1609 din 16.05.2016 a Tribunalului Cluj pronunţată în dosarul nr, pe care o menţine. Irevocabilă”. Solutia Tribunalului Cluj pe scurt: „Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de către pârâtă (n.r Aurora Roșca). Respinge cererea de chemare în judecată formulată de către reclamanta ca urmare a admiterii excepţiei”.

Concedieri abuzive, taxe neplătite

O altă categorie de procese care a provocat pagube în conturile fabricii a venit din decizia neinspirată de concediere colectivă. După câţiva ani de procese, muncitorii concediaţi abuziv au fost reîncadraţi, iar fabrica le plăteşte salariile retroactiv. Foştii directori, schimbaţi anual, ca şi pantofii, de la conducerea fabricii au uitat să-i achite datoriile la stat, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a stat pe gânduri, executând firma fără menajamente. O altă categorie de litigii sunt procesele pe dreptul muncii, în care sindicaliştii cer o categorie de muncă superioară de încadrare, mai bine plătită.

Distribuitorii urmăriţi naţional şi internaţional

Alţi bani s-au pierdut după ce o parte dintre distribuitori nu şi-au achitat marfa, cum ar fi dosarele Anda Truşcă, distribuitor intern, sau Soditex, partenerul francez, împotriva căruia a fost obţinut un titlu executoriu european pentru datorii de câteva zeci de mii de euro, sau ACCONCIA DI ACCONCIA EVEZIO & C S.A.S. Italia. S-au mai emis pretenţii faţă de o listă lungă de firme, printre care OMG Invest, Sand Cris, K&D, Corallo, Attitude shoes. Solutia pe scurt: „Admite cererea formulată de petenta SC C. SA.Dispune emiterea certificatului menţionat la articolele 54 din Regulamentul CE nr. 44/2001 (anexa V) pentru decizia civila nr. 133/2012 pronunţată de Curtea de Apel Cluj. Executorie”.

Litigii istorice

Noua conducere a fabricii nu a fost scutită nici de surprize, descoperind litigii istorice pe rolul instanţelor. Astfel câţiva foşti poliţişti condamnaţi pentru corupţie, după favorizarea unor hoţi din incinta combinatului Clujana, în urmă cu două decenii, au cerut recent ridicarea sechestrului asupra bunurilor. Inculpatul Lupea Simion, împreună cu alţi nouă inculpaţi, au fost condamnaţi, prin sentinţa penală nr.758/2003 a Tribunalului Cluj, definitivă prin decizia nr.1114 din 5 februarie 2005 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la pedepse cuprinse între 3 ani şi 4 ani închisoare, pentru comiterea unor infracţiuni. În anul 1997, inculpaţii Lupea Simion, Rus Gheorghe şi Cojocnean Teodor, în calitate de poliţişti, au pretins de la inculpatul Cicoş Dorel diferite sume de bani, pentru a nu întocmi acte de constatare şi urmărire penală faţă de autorii sustragerii de piele de la S.C. „Clujana” S.A. Cluj-Napoca, asigurând protecţia zonei şi a transporturilor şi beneficiind, ulterior comiterii furturilor, de diferite sume de bani. Inculpatul Culda Gelu, având funcţia de paznic la S.C. „Clujana” S.A., a pretins şi a primit de la învinuitul Cicoş Dorel suma de 2.000.000 lei (ROL), în scopul de a-l ajuta pe inculpatul Lupea Simion ş.a. să sustragă bucăţi de piele din incinta acestei societăţi, cauzând un prejudiciu de 27.281.880 lei (ROL). În aceeaşi perioadă, inculpaţii, constituiţi în diferite grupuri infracţionale, au pătruns pe timp de noapte în incinta S.C. „Clujana” S.A., S.C. „Trodica” S.R.L. Cluj-Napoca şi S.C. „Gordon Jack” S.R.L. Cluj-Napoca, de unde au sustras bucăţi de piele şi o maşină de subţiat piele, beneficiind de ajutorul paznicilor şi de protecţia poliţiştilor şi cauzând un prejudiciu total de 292.000.000 lei (ROL). Clujana a fost fondată în anul 2011 şi ajunsese la circa 11.000 de angajaţi înainte de revoluţie. După falimentul societăţii, când AVAS a vândut-o pe bucăţi, Clujana a fost reînfiinţată într-una din clădirile din Piaţa 1 Mai, sub umbrela Consiliului Judeţean Cluj, ajungând din nou într-o situaţie financiară delicată. Un descendent al fondatorului fabricii, Renner Zsuzsanna a încercat fără succes să obţină patrimoniul fabricii, în urmă cu circa un deceniu. Decizia autorităţilor locale de a menţine pe linia de plutire fabrica de încălţăminte Clujana, care lucrează în cea mai mare parte pentru firme străine, se dovedeşte a fi extrem de scumpă pentru bugetul Judeţului.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii