Europa stă pe un butoi cu pulbere. Marea Britanie iese, oficial, din UE. Extremiştii din Olanda, Franţa şi Italia vor referendum pentru părăsirea Uniunii

Numărătoarea finală a voturilor de la referendumul de joi din Marea Britanie confirmă că majoritatea britanicilor au optat pentru Brexit, respectiv ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană, transmit vineri DPA, AFP şi BBC.

Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului.

Rata de participare la vot a fost de 72,2%.

Articolul continuă mai jos:
farmec.ro - Livrăm frumusețe!

Numărul votanţilor care s-au pronunţat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742, iar pentru rămânerea în UE au votat 16.141.241.

Cameron demisionează

Premierul David Cameron: “Vointa britanicilor trebuie respectata. Nu pot exista dubii privind rezultatul. Vreau sa asigur oamenii de afaceri ca economia e puternica iar pe cetateni ca nnu vor exista schimbari imediate. Trebuie sa ne pregatim pentru o negociere cu UE, sa implicam guvernul Scotiei si al celorlalte regiuni. Sunt mandru ca am fost premierul Marii Britanii in aceasta perioada.”

Tara are nevoie de alti lideri. Nu cred ca eu trebuie sa fiu capitanul care va duce tara spre aceasta directie. Avem nevoie de alti lideri, de un nou premier inainte de inceputul conferintei Partidului Conservator (2 octombrie, n. red.). Voi continua sa fiu premier in urmatoarele 3 luni. Negocierile cu UE vor incepe cu un nou prim-ministru.”

Extremistii din Franta cer si ei referendum pentru iesirea din UE

Partidul de extrema-dreapta francez Frontul National a cerut vineri organizarea unui referendum privind apartenenta Frantei la Uniunea Europeana, dupa ce britanicii au votat in favoarea iesirii din blocul comunitar, potrivit Reuters.

“Libertatea popoarelor castiga intotdeauna in final! Felicitari Regatului Unit”, a postat pe Twitter vicepresedintele Frontului National, Florian Philippot.

Frontul National, partid antieuropean, cere de mult timp iesirea Frantei din Uniunea Europeana si a obtinut rezultate bune la recentele alegeri.

Marti, presedinta Frontului National, eurodeputata Marine Le Pen, a declarat la un post francez de televiziune ca Uniunea Europeana este ‘totalitara’ si vrea ca in ‘fiecare tara’ sa fie organizat un referendum ca cel din Marea Britanie.

Referendum privind iesirea din UE, cerut si in Olanda

Liderul formatiunii politice olandeze anti-imigratie Partidul Libertatii, Geert Wilders, a cerut vineri organizarea unui referendum privind apartenenta tarii sale la Uniunea Europeana, dupa ce britanicii au votat pentru iesirea din blocul comunitar, relateaza Reuters.

“Vrem sa ne controlam singuri tara, banii nostri, frontierele noastre si politica noastra privind imigratia”, a transmis, intr-un comunicat, liderul Partidului Libertatii (de extrema-dreapta).

Wilders, care conduce in sondajele de opinie, a spus ca daca va fi ales prim-ministru al Olandei la alegerile generale din martie, atunci va convoca la randul sau un referendum. “Sa lasam poporul olandez sa decida”, a afirmat el.

“Olandezii trebuie cat mai repede sa aiba sansa de a-si exprima opinia privind apartenenta tarii lor la Uniunea Europeana”, a mai declarat el.

Un sondaj transmis in aceasta saptamana de postul de televiziune Een Vandaag arata ca 54% dintre cetatenii Olandei, tara membra fondatoare a UE, vor un astfel de referendum.

Şi în Italia se vorbeşte despre exemplu dat de Marea Britanie

Liderul partidului italian de extrema-dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini, a felicitat vineri Marea Britanie pentru ca a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana si a spus ca ar trebui sa urmeze Italia, transmite DPA.

“Bravo pentru curajul cetatenilor liberi! Inima, creierul si mandria au invins minciunile, amenintarile si santajul”, a scris Matteo Salvini pe contul sau de Facebook.

“Multumim, Marea Britanie. Acum este randul nostru”, a adaugat liderul Ligii Nordului, partid eurosceptic aflat in opozitie in Italia.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii