Una din cinci firme din Ardeal va face angajări anul viitor

Peste 1 din 5 angajatori planifică recrutări de personal în primul trimestru din 2017. Ponderea angajatorilor din regiune care intenţionează angajari este de 22%, peste media naţională de 19%.

În regiune se anticipează un climat de angajare optimist, dat fiind că angajatorii raportează o previziune netă de angajare (PNA) de +16% pentru al doilea trimestru consecutiv. Planurile de angajare sunt cu 4 puncte procentuale mai robuste decât în trimestrul I din 2016, arată studiul ManpowerGroup privind perspectivele angajării de forță de muncă. Cei aflați în căutarea unui loc de muncă se pot aștepta la un climat favorabil angajărilor în șapte din cele opt regiuni ale țării, în special în Vest.

În trim. I/2017 se prognozează cea mai puternică piață a forței de muncă din ultimii opt ani, potrivit angajatorilor români, care raportează o PNA la nivel naţional de +15% pentru perioada ianuarie-martie. 19% dintre cei 625 de angajatori intervievați prevăd creșteri de angajați, 13% prevăd reduceri, iar 66% nu anticipează nicio schimbare. Intențiile de angajare se consolidează atât comparativ cu trimestrul IV, cât și cu trimestrul I/2016 cu 3, respectiv 5%.

“Perspectivele de angajare pentru primul trimestru din 2017 sunt cele mai puternice din istoria studiului în România, ceea ce înseamnă mai multe oportunități pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă, dar indică, deopotrivă, o intensificare a competiției pentru angajați, pe o piață deja afectată de deficitul de talente.

Este posibil să vedem o multiplicare a inițiativelor de formare a competențelor personalului existent și o mobilitate internă sporită a potențialilor angajați, pe măsură ce angajatorii încearcă să găsească un echilibru între planurile lor ambițioase privind forța de muncă și disponibilitatea scăzută a acesteia,” spune Corina Gonteanu, director strategic în cadrul ManpowerGroup.

Este de așteptat ca în intervalul ianuarie – martie 2017 numărul total de angajați să crească în opt dintre cele 10 sectoare de activitate analizate și în șapte din cele opt regiuni ale țării. Angajatorii din industria prelucrătoare formulează cea mai puternică prognoză din toate cele raportate la nivel de sector, de +33%.

Intențiile de angajare în industria extractivă slăbesc, atât comparativ cu anul anterior, cât și comparativ cu trim. IV/2016, angajatorii raportând un declin de 10, respectiv 7%. PNA din acest sector este de -1%, cea mai slabă raportată din trim. II/2012. Pentru al optulea trimestru consecutiv, angajatorii din energie electrică, apă, gaze raportează o PNA negativă. Oportunitățile de angajare vor fi favorabile în alte sectoare, îndeosebi în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, unde angajatorii raportează o PNA de +26%, cea mai puternică prognoză din 2008 încoace.

Încrederea este cel mai larg răspândită printre organizațiile mari, unde PNA se ridică la +26%. Încrederea crește, atât față de trimestrul anterior, cât și față de 2016, și în rândul angajatorilor din organizațiile micro și al celor din organizațiile mijlocii, care raportează previziuni de +10%, respectiv +14%, dar slăbește ușor în cazul organizațiilor mici, unde angajatorii raportează o PNA de +6%.

PNA se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. În cercetare sunt incluși 59.000 de angajatori din 43 de țări. Studiul este un barometru al tendințelor și activităților de pe piața forței de muncă, utilizat de analiști financiari și economici din întreaga lume în evaluarea situației piețelor de forță de muncă.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 24 octombrie – 1 noiembrie 2016 pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%. ManpowerGroup este expert global privind forța de muncă, creând soluții inovatoare în domeniu de 70 de ani. În România are puncte de prezență cu acoperire regională în Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Piteşti Sibiu, Timişoara.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii