STUDIU / Speranţe pentru cei ce vor căuta un loc de muncă în primul trimestru al anului

În toate regiunile țării şi în nouă din 10 sectoare de activitate, angajatorii preconizează să continue activitățile de angajare și în următoarele trei luni, manifestând un optimism ponderat, indică un studiul realizat de compania Manpower Romania privind perspectivele forței de muncă la nivel naţional.

Cei aflați în căutarea unui loc de muncă în intervalul ianuarie – martie 2016 se pot aştepta la un ritm de angajare susținut, conform celei mai recente ediții a Studiului Manpower întocmit pe baza chestionării unui eșantion reprezentativ de 625 angajatori în perioada 14 – 27 octombrie 2015.

O proporţie de 16 % dintre angajatori anunță intenții de sporire a numărului total de angajați, 15 % anticipează scăderi, iar 66 % nu prevăd schimbări în dimensiunea forței de muncă. O dată eliminate variațiile sezoniere (anotimp, cicluri ale industriei etc.), parametrul numit Previziunea Netă de Angajare indică un coeficient de +12 %, relativ stabil comparativ cu trimetrul al IV-lea din 2015 și cu 2 puncte procentuale mai puternic decât în trimetrul I al aceluiaşi an. Previziunea Netă de Angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor.

„Este încurajator că în primul trimestru al acestui an se confirmă semnalele timpurii de creștere a încrederii angajatorilor. Faptul că și în 2016 Previziunea Netă de Angajare continuă să aibă valori din două cifre, așa cum a început din 2015, ne dă motive să sperăm că acesta este în sfârșit debutul unei tendințe de creștere sustenabilă a numărului de locuri de muncă.” spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

În nouă din cele 10 sectoare de activitate cuprinse în studiu, angajatorii se așteaptă la creșteri ale nivelului de personal. Cea mai robustă prognoză pentru intervalul ianuarie – martie 2016 este formulată în sectorul “Comerț cu ridicata și cu amănuntul”, unde mai mult de 1 din 4 angajatori raportează planuri de creștere a numărului total de angajați.

Previziunea Netă de Angajare, de +23%, este cea mai puternică raportată în acest sector începând din trimetsrul al IV-lea /2012 până acum și se îmbunătățește atât în raport cu trimestrul în curs (IV/2015) cât și cu trimestrul I/2015 cu 3, respectiv 15 puncte procentuale.
Și în sectorul “Industrie prelucrătoare”, ponderea angajatorilor care intenționează să-și crească dimensiunea forței de muncă este tot de circa 1 din 4, în ciuda unei ușoare restrângeri a planurilor de angajare comparativ cu trimestrul al al IV-lea/2015.

Previziunea slăbește de altfel prin raport cu trimestrul în curs în opt din cele 10 sectoare analizate, cel mai abrupt declin fiind raportat în sectoarele “Construcții”, respectiv “Industrie prelucrătoare”. Singura Previziune negativă rămâne însă cea din sectorul “Energie electrică, apă, gaze”, unde angajatorii au raportat intenții pozitive o singură dată în ultimii aproape trei ani.

Din punct de vedere regional, Previziunile sunt pozitive pe tot cuprinsul țării, angajatorii din regiunile Centru și Nord-Vest fiind cei mai optimiști, pentru al doilea trimestru consecutiv. Previziunea Netă de Angajare este de +13% în ambele regiuni, rămânând relativ stabilă comparativ cu trimestrul al IV-lea /2015.

În regiunea Sud-Vest, Previziunea se îmbunătățește cu 6 puncte procentuale comparativ cu trimestrul în curs, atingând valoarea de +9 %, una din cele mai optimiste din ultimii patru ani. În schimb, Previziunea Netă de Angajare din regiunea Nord-Est slăbește cu 9 puncte procentuale și atinge +4%, valoare care, deși pozitivă, este cea mai puțin optimistă din întreaga țară.

„Încrederea angajatorilor este combustibilul care alimentează creșterea de locuri de muncă necesară României și impulsionează retenția talentelor de care companiile ce activează în țara noastră au nevoie. Văzând că încrederea persistă, ba chiar crește în unele sectoare de activitate, reacția nu poate fi decât pozitivă, dar este bine să ne reamintim că în această perioadă post-recesiune companiile sunt mai dispuse să-și ajusteze rapid planurile de angajare decât erau în trecut, și răspund unui mediu schimbător făcând ele însele schimbări,” a adăugat Valentin Petrof.

Conform reprezentaţiilor Manpower, studiul privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai longeviv și cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluși peste 59.000 de angajatori din 42 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-și creşte sau de a-și diminua numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 14 – 27 octombrie 2015 pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/- 3,9%. În România, ManpowerGroup este prezent din 2003, având 13 agenţii active în: Bucureşti, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Piteşti şi Sibiu. ManpowerGroup este expertul global privind forța de muncă, creând soluții în domeniu de peste 65 de ani.

CM

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii