Piaţa locală a achiziţiilor: 3,6 miliarde de euro

Valoarea totală a fuziunilor şi achiziţiilor din România a crescut cu 17% în 2016 faţă de anul anterior, depăşind 3,6 miliarde de euro, arată o analiză efectuată de echipa integrată de tranzacţii a PwC România.

Aceasta îşi va menţine tendinţa ascendentă şi în 2017, beneficiind de continuarea procesului de consolidare în domenii precum medical şi farmaceutic, industrial şi bunuri de larg consum, dar şi de o tendinţă de relocare către Europa de Est din partea unor grupuri ce au dezvoltat capacităţi de producţie în Asia.

“La nivel local există un interes tot mai mare pentru tranzacţii, pe fondul continuării unor procese de consolidare începute în anii trecuţi. Se resimte o anumită efervescenţă, se poartă multe negocieri şi discuții, sunt mai multe tranzacţii inițiate de către vânzători şi de cumpărători. Observăm un număr tot mai mare de antreprenori interesaţi de perspectiva unui proces de vânzare, care îi ajută să primească şi o indicaţie referitoare la valoarea de piaţă a afacerii lor, deși nu toate discuţiile se concretizează în tranzacţii efective”, a declarat Cornelia Bumbăcea,  liderul departamentului de tranzacţii din PwC România.

Piața din România, tot mai atractivă

„Deşi sunt destul de izolate cazurile în care antreprenorii români au ales calea dezvoltării prin achiziții a afacerilor pe care le dețin, limitele creșterii organice, nevoia de dezvoltare rapidă dublată de presiunea competiției împing din ce în ce mai mult companiile românești spre o dezvoltare prin achiziții. O astfel de abordare presupune, printre altele, identificarea unor ținte de achiziție, evaluarea compatibilității de integrare, analiza diagnostic, determinarea valorii, derularea procesului de achiziție şi a procesului de integrare efectivă. Această tendință a pieței va impune antreprenorilor romani angajarea unor expertize tehnice din ce in ce mai complexe”, a subliniat George Ureche, senior manager la PwC România.

„Observăm creşterea numărului investitorilor financiari (fonduri de private equity) interesați de piața din România, orientându-se către afacerile ce au demonstrat potențial de dezvoltare sustenabilă, au o echipă competentă de management şi poziţii consolidate pe piaţă. Valoarea pieței de tranzacţii şi atractivitatea companiilor vor creşte ca urmare a stabilizării performanţelor financiare a acelor business-uri susceptibile a face obiectul unei tranzacții, dar şi pe fondul creșterii nivelului de încredere şi predictibilității perspectivelor de dezvoltare pentru următorii 5-10 ani”, a declarat Dragoș Atanasiu, senior manager la PwC România.

Cine şi-a schimbat proprietarul: Ponderas, Profi, TotalSoft, Noriel

PwC a fost implicată în multe dintre tranzacțiile semnificative din România, furnizând fie asistență la cumpărare, fie la vânzare (tranzacţiile prin care Regina Maria a cumpărat spitalul Ponderas, Oresa Ventures – La Fântâna, Mid Europa Partners – Profi, Logo – TotalSoft, iar Enterprise Investors – Noriel).

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii