Mândriile Clujului de altădată, ruinele oraşului comoară

În perioada comunismului, în Cluj-Napoca erau o mulţime de fabrici şi uzine în care se lucra la foc continuu. Clujenii din întreg judeţul nu se plângeau de lipsa locurilor de muncă, din contra. Zeci de mii de navetişti ajungeau, în urmă cu câţiva zeci de ani la Cluj. Lucrau în fabricile mari ale oraşului, „înfloritoarele” uzine de care s-a ales, ulterior, praful. Astăzi, clădirile în care zeci de mii de mâini dibace lucrau chiar şi şapte zile pe săptămâna sunt lăsate în paragină. Pereţii li s-au degradat, geamurile au fost sparte, gardurile s-au prăbuşit, iar străzi întregi s-au stransformat în uriaşe rampe de gunoi.

fabrici 6 (Medium)

Gara Mică a fost construită la sfârşitul anilor ’70 tocmai pentru a veni în întâmpinarea zecilor de mii de navetişti care ajungeau zilnic la Cluj. După ce fabricile s-au închis, iar muncitorii au încetat să vină, gara şi-a pierdut rapid utilitatea. SNCFR a comasat casa de bilete cu cea a Gării Mari, iar pe uşile Gării Mici au fost puse lacătele. Clădirea s-a degradat repede, geamurile au fost sparte, iar oamenii străzii şi-au făcut casă sub acoperişul spart al clădirii.

fabrici 7 (Medium)

Nici fostele fabrici în care aceşti oameni munceau nu arată mai bine. Din contra. Întreagă stradă ce se întinde de-a lungul căii ferate, aflată relativ aproape de centrul oraşului, animă un meisaj macabru. Clădirile stau să se prăbuşească, gardurile sunt vechi, rupte, ferestrele făcute ţăndări. Din curţile în care intrau odată zeci de mii de paşi grăbiţi se aude acum doar lătratul unui câine legat cu lanţ, iar strada e inundată de gunoaie.

fabrici 3 (Medium)

Maşinile firmelor de salubritate nu au mai ajuns aici de ani buni, după cum dovedeşte întreaga porţiune verde dintre calea ferată şi tranşeele ce se numesc în continuare stradă. Asta pentru că pe drumul noroios nu mai circulă, demult, nimeni la pas. Câte-o maşină rătăcită îşi face drum pe aici o dată la câteva zeci de minute, dar nu face decât să împrăştie şi mai tare mâlul.

fabrici (Medium)

Pe marginea drumului au fost aruncaţi saci cu mizerii, cauciucuri şi chiar obiecte de mobilier. Anii au trecut, iar verdeaţa din jur s-a adaptat la noile condiţii. Printre mizeriile abandonate aici au crescut copaci, care s-au ridicat înconjurând mizeria pe care autorităţile locale se fac că nu o văd.

Cultura da viaţă ruinelor

Gara Mică, Hotel Continental, Fabrica de Pensule, Fabrica de Bere Ursus, Depozitul de Filme şi halele industriale de pe Calea Baciului sau de la Remarul sunt exemplele fericite de clădiri vechi, dezafectate, abandonate, dar care se stransforma, periodic, în noduri culturale. Dacă în sediul Gării Mici se joacă, vara, piese de tratru, Depozitul de filme de pe stradă Maiakovski (actuală Septimiu Mureşan din cartierul Dâmbul Rotund) locul unde peliculele erau lăsate să moară înainte de ’89, a fost readus la viaţă anul trecut de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, iar vestitul “Conti”, aflat în stare avansată de degradare, este încă prima opţiune pentru organizatorii de evenimente legate de lumea artei. Toate aceste clădiri sunt încă menţinute în viaţă, chiar dacă de doar câteva evenimente pe an.

Din simbol în mall

Fabrica de bere „Ursus“ singură astfel de clădire ce nu a ajuns să zacă în uitare. Unul dintre cele maimari simboluri ale oraşului, fabrică de bere şi-a închis porţile în 2010, la câţiva ani după ce a fost cumpărată de un gigant mondial SAB Miller. Compania a demolat clădirile şi a vândut terenul, unde noul proprietar va construi o galerie comercială, apartamente şi o parcare subterană pe două niveluri. Bazele fabricii Ursus au fost puse din 1878 şi în deceniile ce au urmat la Cluj s-a aflat unul dintre cei mai importanţi producători de bere din ţară până în 2010, când proprietarul, compania SABMiller, a decis oprirea producţiei şi transferarea acesteia la Buzău şi Braşov sau Timişoara. La trei ani de la închiderea producţiei, fabrica a fost demolată şi cazanele uriaşe de bere au fost mutate.

Emilia Popescu

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii