Logistica și birourile țin în viață imobiliarele Clujului

Cele mai dinamice proiecte din acest sector sunt cele în spațiile de birouri și logistice, care atrag investitori importanți. După o vreme în care prețurile apartamentelor s-au prăbușit, mulți dezvoltatori au dat faliment, fiind executați silit, piața rezidențială se animă, iar cota de 1.000 euro/mp este depășită.

Două mari proiecte din domeniul logistic de la Cluj apar între cele mai mari cu livrare în 2016 din România: Henschel a preînchiriat un spațiu de 36.000 mp din parcul industrial public Tetarom III, iar rețeaua de supermarketuri Profi, unul de 23.000 în parcul privat CTP. Producătorul german de componente mecanice de transmisie pentru maşinile pe şine (tramvai, metrou, tren) Henschel va investi 10 milioane de euro pentru o unitate de producţie în parcul din Jucu, în apropierea fabricii Bosch. Fabrica va avea o suprafaţă totală de 4,4 ha şi va produce componente pentru cutii de viteze. Într-o primă etapă vor fi create 40 de noi locuri de muncă, urmând ca pe termen lung să fie angajate câteva sute de persoane.

Cererea de spații de birouri din România a totalizat în primul trimestru 140.000 mp, dintre care o treime închiriate în afara Bucureștiului, în municipiile Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Brașov, conform statisticilor companiei de consultanță John Lang LaSalle (JLL). În marile orașe ale României, suprafața de birouri tranzacționată în primele trei luni ale anului a fost de 41.000 mp, comparativ cu 18.800 mp în intervalul corespunzător din 2015. Față de perioada similară a anului trecut, când companiile au închiriat 76.000 mp în București și în principalele orașe, cererea din primele trei luni din 2016 este aproape dublă.

Structura pe orașe arată faptul că în București cererea a fost de 100.000 mp în primul trimestru, dublul suprafeței închiriate în perioada corespunzătoare a anului trecut. În Iași au fost tranzacționați 17.200 mp, în Timișoara 16.300 mp, pe locurile următoare clasându-se Brașovul și Clujul.Companiile din domeniul externalizare de servicii, tehnologia informației și comunicații, servicii profesionale sunt motorul cererii în acest an în România, cu 60% din suprafața tranzacționată în primul trimestru, în timp ce sectorul bancar și cel de servicii financiare au închiriat 10.000 mp, iar companiile din sectorul comercial au semnat contracte pentru 3.000 mp.

Cercetare și dezvoltare în loc de call centere

“Piața de birouri continuă să performeze foarte bine și în acest an. Statisticile privind cererea din primele trei luni ale anului sunt încurajatoare. Cererea nouă (preînchirieri și contracte noi) a cumulat peste 70.000 mp, respectiv jumătate din piață. Acest lucru demonstrează că România rămâne atractivă pentru investitori. Mai mult, valul de închirieri din afara capitalei creează un mediu investițional atractiv și competitiv, iar apariția pe piața locală a unor nume mari din diferite domenii ar putea atrage în viitor și alți jucători internaționali”, a declarat Claudia Cetățoiu, senior consultant la JLL România. “Este îmbucurător faptul că vedem o intensificare a activității chiriașilor în primul trimestru. Aceștia caută spații de birouri modern nu doar în București, ci și în celelalte orașe mari din țară.

Discutăm cu mai multe companii să intre pe piața românească, iar dacă aceste negocieri vor fi finalizate, vom vedea nume noi în România, interesate să-și deschidă operațiuni de BPO, SSC și IT în România”, conform conducerii JLL.

Aceasta a intermediat în primul trimestru tranzacții de închiriere de spații de birouri totalizând 25.000 mp, un record al ultimelor 12 luni. Ele au fost închiriate atât în București, cât și în Iași sau în Cluj-Napoca. Cele mai mari contracte au fost încheiate pentru spații în Iași (13.000 mp), în timp ce în București tranzacțiile au totalizat 7.500 mp, iar în Cluj-Napoca, 1.700 mp.

În ultima perioadă companiile de externalizare și IT interesate să deschidă birouri în România nu mai caută spații pentru activități de call center de bază, pentru care voiau să plătească 8 euro/mp/lună și să angajeze personal cu 500 euro/lună. Acestea caută acum spații pentru activități cu valoare adăugată mai mare (dezvoltare și cercetare) pentru care sunt dispuse să achite chirii și salarii mai mari. Chiriile au rămas stabile, iar proprietarii sunt dispuși să ofere chiriașilor pachete de facilități generoase, precum luni de chirie gratuită, amenajarea spațiilor.

Atracțiile logistice: Gilău, Jucu și Turda

Principalele zone din Cluj asupra căreia investitorii în logistică se orientează sunt lângă reședința de județ, Florești-Gilău (la Autostrada Transilvania), Jucu-Dej sau Turda-Câmpia Turzii. „În afară de parcurile noastre industriale Tetarom I-IV avem în vedere și al cincilea Tetarom, în zona de vest. Oferim facilități importante, dar în cazul în care investitorul nu își respectă contractul, îl reziliem și căutăm alți investitori, ca în cazul Nokia”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, Călin Tuluc, la reuniunea transportatorilor de la Cluj. El a precizat că instituția vrea să dezvolte și legătura pe calea ferată între un terminal cargo de la Aeroportul Internațional Avram Iancu și un viitor terminal feroviar de marfă, dar ultimul este de competența companiei naționale CFR SA, investiția fiind una importantă.

Grupul CTP construiește proprietăți în Cluj, Pitești și București, în special pentru clienți cu care deja colaborează. “Mai este destul loc de creştere, atât în zona Bucureştiului, dar şi a oraşelor regionale ca Arad, Timişoara, Cluj-Napoca sau Deva”, a declarat directorul general Remon Vos. CTPark Turda are o suprafață totală planificată de 309.246 mp, dintre care 152.608 mp de închiriat. Dezvoltatorul va investi mai mult în România, iar activele sale de aici depășesc 300 de milioane de euro. La nivel european, CTP gestionează un portofoliu de proprietăți industriale de clasă A cu o suprafață închiriabilă de 3 milioane mp, ținta pentru 2020 fiind de 5 milioane mp. CTP este un dezvoltator olandez care oferă servicii de livrare și management al parcurilor de business high-tech personalizate.

Contractele pe termen lung vin la pachet cu facilități

Operatorul logistic Routier European Transport (RET) va crea un nou depozit la Gilău, alături de cel de 2.500 mp existent, utilizat aproape de capacitatea maximă. „Noile apariții în sectorul industrial și faptul că ramura tehnologiei informației a generat aici mulți oameni cu salarii peste medie, care fac un consum mare, a impulsionat și partea logistică și de transport. Vestul Clujului se va preta cel mai mult acestor construcții; noi ne-am instalat inițial la ieșirea spre sud, spre București, unde pierdeam mulți bani, ținând cont că investiția s-a făcut pe baza unor credite bancare. Clujul încă nu are multe spații de depozitare de clasa A, care să permită încărcarea corespunzătoare a mobilei, de exemplu”, a precizat Rareș Retegan, director general al RET.

„Avem un proiect pe 43.000 mp la Jucu, din care în 2016 vom finaliza prima fază, de 13.000 mp, sunt planuri de extindere la Brașov, Timișoara, cu 20.000 mp în 2016, vrem să cumpărăm terenuri în zona Moldovei, la Bacău sau la Iași. Noi livrăm numai spații de clasa A. La un proiect greenfield, din zonă verde, ne gândim la o închiriere pe 7-10 ani, există un raport între nivelul chiriei și valoarea totală a contractului. La Cluj vedem dinamism, efervescență, au crescut pretențiile clienților pentru materiale de construcții mai bune. Noi vom investi pentru că zona atrage, are potențial, este în creștere și încă nu atât de aglomerată”, a informat Florin Popescu, directorul Helios Phoenix, dezvoltator al rețelei Olympian Parks.

În zona Clujului există o tendință a apariției de mari producători auto, de companii de produse electrocasnice, potrivit analizelor agenției de consultanță CB Richard Ellis. “Rata șomajului și apropiererea de graniță vor face ca investiții majore să apară și în alte județe din apropiere. În Satu Mare se va deschide o fabrică de componente pentru IKEA. Piața începe să își revină, dar și investitorii trebuie să își asume mai mult risc”, atenționează specialistul imobiliar Mihai Escu.

Prețurile apartamentelor cresc către nivelul antecriză

Pe piața rezidențială, preţul mediu al apartamentelor din zona Clujului a ajuns la deja la 1.000 euro/mp în toate zonele reședinței de județ, inclusiv în localităţile învecinate Floreşti, Baciu, Apahida. Cu alte cuvinte, se apropie de nivelul de dinainte de criza financiară. Indicele imobiliar Blitz a înregistrat în martie valoarea medie de 1.000 euro/mp pentru apartamentele din Cluj-Napoca și din comunele din jur. Este pentru prima dată după 2008 când indicele atinge acest prag. Apartamentele din municipiul Cluj-Napoca au urmat tendința stabilită în lunile anterioare, apreciindu-se în martie până la valoarea medie de 1.166 euro/mp.

Faţă de februarie, creşterea a fost de 1% (1.155 euro/mp în luna a doua), însă, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, creşterea este semnificativă, de 14,4% (1.019 euro/mp în martie 2015). Apartamentele cu 1-3 camere s-au scumpit în martie în Cluj-Napoca, în timp ce apartamentele cu peste 4 camere au înregistrat a două lună de scădere. Topul cartierelor a fost dominat de centru în martie, valoarea apartamentelor depăşind-o pe cea din Andrei Mureşanu. Clasamentul este completat de Europa, Grigorescu, Zorilor şi Gheorgheni. Apartamentele din Floreşti se află într-o zonă favorabilă de preţ, cu o valoare medie la jumătate faţă de cele din Cluj, martie reprezentând și pentru acestea o nouă lună de creştere.

Prea scump, prea ca la oraș

Cei interesați să achiziționeze locuințe susțin că prețurile sunt prea mari în municipiul Cluj-Napoca, mai ales în zonele considerate cu potențial. “Vreau să mă mut din Oradea la Cluj, am strâns ceva bani împreună cu sora mea, care muncește de mai mulți ani în străinătate, pe un vas de croazieră. M-am interesat de prețurile din noile blocuri mari care se finalizează acum pe malul lacului din Gheorgheni, dar am constatat apoi că noi nu ne putem permite așa ceva. În general apartamentele din zona Iulius Mall – Facultatea de Științe Economice sunt foarte scumpe”, mărturisește Monica, absolventă a Universității Babeș-Bolyai.

„Oamenii normali sunt excluși din Cluj la prețurile cerute acum. Cunosc trei familii care au renunțat în ultima lună la achiziția unui apartament și care așteaptă o normalizare a prețurilor sau au început să își caute teren de casă. Există explicații logice pentru creșterea prețurilor, însă în perioada următoare apele se vor calma odată cu votarea legii dării în plată și va scădea cererea nebună din primele luni ale anului. Vor apărea pe piață sute de apartamente aflate în construcție în diverse ansambluri. Dacă se mai materializează multiplele amenințări de la orizontul economic, direcția pieței va fi una singură. Nu mă grăbesc să cumpăr acum, pentru că în 2017 va fi mai ieftin” este de părere Ioan, un alt potențial client.
Mulți rămân cu apartamentele nevândute

În reședința de județ și în împrejurimi vor fi date în folosință în acest an 3.500 de locuințe amplasate în proiecte, potrivit studiului Coldwell Banker Affiliates of Romania (CBAR) privind piața rezidențială din ţara noastră în 2016. 30.000 de locuințe în proiecte vor fi gata în marile orașe, cele mai mari piețe fiind București, Cluj-Napoca, Constanța, Sibiu, Brașov, Timișoara, Iași. Cea mai mare pondere a unităților livrate în Cluj este în reşedinţa de judeţ, unde 2.300 de locuințe vor fi terminate, în creștere cu 50% față de 2015. Cele mai multe dintre unitățile din Cluj se adresează segmentelor cu venituri medii, fiind amplasate în proiecte ca Bonjour, Contemporano, Platinia sau Sophia, în timp ce și segmentul premium a cunoscut o dezvoltare, cu Riviera Luxury Residence finalizat în 2015.

„Gradul de absorbție a locuințelor finalizate anul anterior în Cluj-Napoca este foarte ridicat, de 95%, datorită cererii solvabile existente, în contextul majorării constant a investițiilor străine derulate în oraș. Proiectele în construcție ar urma să fie absorbite în următoarele 9-12 luni, chiar dacă vor exista și dezvoltatori care nu vor înregistra rezultatele scontate din pricina unei neadaptări la cererea existentă, din punctul de vedere al prețurilor de vânzare, al suprafețelor sau al finisajelor”, spune Anamaria Burcă, managing partner al Coldwell Banker Transilvania.

La nivel naţional vor fi terminate în acest an 30.000 de locuințe în proiecte rezidențiale din marile orașe, cele mai dezvoltate piețe regionale fiind București, Cluj-Napoca (peste 3.500 de livrări, inclusiv Florești), Sibiu (3.500), Constanța (2.000) și Brașov (1.750). 14.000 de locuințe în proiecte rezidențiale vor fi concretizate în București și împrejurimi, în creștere cu 25% față de anul anterior, aceasta reprezentând cea mai mare cifră de finalizări din istoria pieței rezidențiale moderne din România, potrivit studiului CBAR.

Mari proiecte de retail (2016)

Park Lake Plaza București 67.000 mp Sonae Sierra 180 mil. euro
Shopping City Timișoara 55.700 mp NEPI 81 mil. euro
Piatra Neamț Shopping City 29.000 mp NEPI 34 mil. euro
Mega Mall Satu Mare 27.000 mp NEPI 28 mil. euro
Veranda Mall București 25.000 mp Prodplast 60 mil. euro

Mari proiecte de logistică și industriale (2016)

Logistic Park București (Carrefour) 81.000 mp P3
Log Center Mogoșoaia 40.000 mp Immofinanz
Tetarom III Cluj (Henschel) 36.000 mp Tetarom
CTPark Cluj (Profi) 23.000 mp CTP
Log Center Ploiești (Profi) 15.000 mp Immofinanz

Mari proiecte de birouri (2016)

Bucharest One 50.000 mp Globalworth 95 mil. euro
HBC 2&3 45.700 mp Atenor neprecizat
Oregon Park 45.000 mp Portland Trust 90 mil. euro
Metropol 36.000 mp Anchor Group 20 mil. euro
The Landmark 22.000 mp Proiect București 40 mil. euro
Metroffice 20.000 mp Immofinanz 35 mil. euro

Sursa: JLL

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.