În mai, românii au făcut credite noi de 5,1 miliarde de lei, cea mai mare valoare lunară din aprilie 2008

Băncile din România au acordat, în luna mai, credite noi în valoare totală de aproximativ 5,1 miliarde de lei, cea mai mare valoare lunară înregistrată din aprilie 2008 până în prezent, reiese din datele publicate de Banca Națională a României (BNR).

Comparativ cu luna precedentă, în mai 2015, volumul creditelor nou acordate a crescut cu peste 55%, de la 3,27 miliarde de lei în aprilie 2015. Cu un an în urmă, în mai 2014, volumul creditelor noi s-a situat aproape la jumătate față de a cincea lună din acest an, respectiv la 3,15 miliarde de lei.

Pe de altă parte, depozitele noi constituite în aceeași perioadă la băncile din România au depășit 18 miliarde de lei. Acestea sunt, însă, în scădere atât față de luna aprilie, cu 6,88%, de la 19,6 miliarde de lei, cât și față de mai 2014, cu 7,3%, de la 19,7 miliarde de lei în urmă cu un an.

Potrivit BNR, contractele noi includ toate contractele financiare care specifică pentru prima dată rata dobânzii pentru depozit sau pentru credit și toate renegocierile contractelor existente de depozit sau de credit.

Nu sunt incluse în baza de calcul creditele acordate pe descoperit de cont, creditele reînnoibile automat (revolving), creanțele aferente cărților de credit și nici creditele neperformante.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii