Guvernul taie câte 500 de milioane pe an din programul Prima Casă

Programul guvernamental va fi modificat astfel încât în următorii cinci ani pentru creditele contractate pentru imobile mai noi de 5 ani sau consolidate în ultimii 5 ani faţă de data acordării creditului procentul de garantare se menţine la 50%, în timp ce pentru locuinţele vechi va fi redus la 40%.

În primii doi ani plafonul anual de garantare pus la dispoziţia băncilor va fi de 2 miliarde lei pe an, iar pentru următorii trei ani va scădea la 1,5 miliarde pe an. Condiţiile financiare se menţin: avans de 5% şi dobândă ROBOR la trei luni, plus maxim 2%.

Programul inclus în Strategia Naţională a Locuirii din perioada 2017-2021 are că obiectiv susţinerea cererii interne din sectorul imobiliar şi facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia sau construirea unei locuinţe de calitate superioară, care să conducă la creşterea calităţii vieţii, prin credite garantate de stat.

Guvernul a discutat informarea Ministerului Finanţelor Publice (MFP) referitoare la strategia programului. La elaborare s-a ţinut cont de decalajele între cererea şi oferta de locuinţe care variază semnificativ de la o regiune la alta, în funcţie de mărimea localităţilor. Totodată, s-a avut în vedere nevoia creşterii fondului locativ şi a îmbunătăţirii celui existent, scăderea puterii de cumpărare, înrăutăţirea condiţiilor de creditare, reducerea fondurilor investiţiilor disponibile.

În urmă consultărilor MFP cu diverse instituţii, s-a concluzionat că Prima Casă este un program complementar produselor standard oferite de instituţiile de creditare cu scopul de a facilita accesul la creditele ipotecare în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de locuit; necesitatea menţinerii programului pe un orizont de 5 ani, asigurarea predictibilităţii şi a transparenţei în privinţa plafoanelor de garantare.

Potrivit strategiei, este importantă menţinerea caracterului social, naţional şi economic al programului, fără discriminări pe criterii de vârstă, venit, mediu rural-urban a celor care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. Pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit, programul va stimula achiziţia de locuinţe noi sau consolidate.

Procentul de garantare a creditului de către stat va fi corelat cu destinaţia şi vechimea imobilului achiziţionat sau a calităţii acestuia urmare a consolidării măsurate prin rezistenţă la seisme. În strategie se propune menţinerea condiţiei conform căreia toate locuinţele care se achiziţionează în cadrul programului trebuie să se încadreze în una dintre clasele A, B sau C de eficienţă energetică.

„Reducerea plafonului de garanţii după primii doi ani ai strategiei cu 500 de milioane de lei anual are în vedere o reducere graduală a intervenţiei statului, asumând că piaţa creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu creşterea accesibilităţii populaţiei la produsele standard ale băncilor”, specifică documentul.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii