Europa decontează modernizarea şoselei Dej – Baia Mare

Cofinanţarea din partea Uniunii Europene pentru acest proiect major, ale cărui lucrări de reabilitare au fost finalizate în 2016, este de 57 de milioane de euro.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a aprobat o contribuţie financiară prin fondul european de dezvoltare regională la proiectul reabilitarea Drumului Naţional nr. 1C între municipiile Dej şi Baia Mare.

“Prin acest proiect de infrastructură s-au creat condiţii mai sigure şi mai confortabile de călătorie între cele două oraşe. Investiţia este benefică şi pentru economia locală. Ştim cu toţii cât de importante sunt căile de transport pentru dezvoltarea unei regiuni. Această investiţie are potenţialul de a atrage companii şi de a stimula piaţa forţei de muncă”, a declarat Crețu.

Principalii beneficiari ai infrastructurii reabilitate sunt utilizatorii locali, naționali și internaționali ai rețelei de transport, locuitorii din județele Cluj și Maramureș, comunitățile locale și serviciile publice. DN 1C face parte din Rețeaua Transeuropeană de Transport.

Proiectul este cofinanţat prin Programul Operațional Sectorial de Transport 2007–2013, în cadrul axei prioritare 2, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii naționale de transport în scopul dezvoltării unui sistem de transport durabil.

Valoarea totală a proiectului, potrivit cererii de finanţare elaborate de către fosta Companie Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, este de 389 de milioane de lei, din care valoare eligibilă de 296 de milioane. Contribuţia Comisiei Europene era de 252 de milioane de lei, diferenţa de 137 de milioane fiind asigurată prin bugetul de stat.

României i-au fost alocate 20 de miliarde de euro prin fondurile politicii de coeziune în perioada 2007-2013. Acestea au contribuit, alături de alte realizări, la construirea a 368 km de drum şi la reabilitarea altor 1.900 km. În perioada 2014–2020 România beneficiază de o alocare de 23 de miliarde de euro.

Obiectivele proiectului:

86,4 km drum

20 poduri, construirea unui pod nou

29 intersecţii

Contracte semnate:

Servicii de consultanţă pentru proiectarea şi supervizarea reabilitării

Eexecuţie lucrări pentru obiectivul DN1C, km 61+500 – km 147+990

Servicii de proiectare completarea studiului de fezabilitate

Servicii de publicitate

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii