Cumpărătorii de apartamente negociază mai mult la Cluj

Tendința de majorare a timpului estimat pentru încheierea unei tranzacții, din perspectiva potențialilor cumpărători, este demonstrată de un studiu realizat de portalul Imobiliare.ro în Cluj, Timiș, Brașov, Iaşi, Constanța şi București-Ilfov.

La finele anului trecut, majoritatea celor chestionați, respectiv o pondere de 47,4% (în creștere de la 43,5% în 2015), anticipau că își vor rezolva nevoia imobiliară într-un interval mai mare de șase luni. De asemenea, clienții care se așteptau să cumpere o proprietate într-un interval de trei până la șase luni reprezentau 25% din total (în creștere de la 13,1%).

Ponderea celor care declarau că au o nevoie imobiliară urgentă, pe care ar fi vrut să o îndeplinească în mai puțin de o lună, se situa la 12,2% (în scădere de la 19,7% în urmă cu un an). Cota clienților care estimau că vor încheia o tranzacție într-un interval de una până la trei luni de zile a ajuns la 15,4% (de la 23,7%).

„Timpul de tranzacționare variază atât în funcție de tipul proprietății, cât și de perioada anului. Sub presiunea tendinței puternice de creștere a prețurilor locuințelor, tranzacțiile se încheiau fără prea multe discuții în perioada de boom. Piața de astăzi este însă vizibil mai matură, clienții alocând mai mult timp pentru găsirea proprietății potrivite.

Că tindem spre normalitate o dovedește și marja redusă de negociere, ce sugerează un relativ echilibru între cerere și ofertă. Din 2014 încoace, diferența dintre timpul necesar pentru vânzarea unei case și cel pentru vânzarea unui apartament s-a majorat în mod vizibil.

Potrivit statisticilor, cea mai propice perioadă pentru vânzarea unei locuințe, din punctul de vedere al factorului timp, este trimestrul al doilea din an. În T II din 2016, un apartament avea nevoie de puțin sub 60 de zile pentru a fi tranzacționat, iar o casă, de 134 de zile”, susţin reprezentanţii agenţiei Edil Imobiliare Cluj.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii