Bancherii promit că vor împrumuta agricultorii cu dobânzi mai mici

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, s-a întâlnit cu reprezentanţii băncilor comerciale în scopul identificării celor mai bune soluţii care să contribuie la finanţarea şi dezvoltarea agriculturii în perioada următoare.

Întâlnirea a avut loc în contextul preconizatelor modificări legislative prevăzute în programul de guvernare, respectiv iniţiativa Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de a modifica ordonanţa de urgenţă a guvernului nr. 43/2013, în scopul îmbunătăţirii accesului la finanţare al fermierilor români în 2017.

Daea a prezentat proiectul de actul normativ aflat în dezbatere publică şi a explicat că acest act reglementează cadrul juridic necesar pentru dezvoltarea şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor, al beneficiarilor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 și Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime OPAM 2014-2020, în scopul achiziţiei de terenuri agricole, dezvoltării afacerilor în producției vegetale, zootehnice și acvaculturii, creșterea producției destinate pieței interne și externe și a calității acesteia.

Printre facilităţile propuse prin intermediul acestui proiect, se menţionează că pentru cumpărarea de terenuri se acordă garanții de stat de până la 80% din valoarea creditului, iar diferența se asigură cu terenul cumpărat; garantarea creditelor acordate beneficiarilor de către instituțiile finanțatoare pentru investiții specifice în agricultură în valoare de până la 3 milioane de euro.

Creditul din capitalul de lucru devine credit cu accesibilitate garantată de 80% de către stat și de un procent de 20% alte garanții, în condițiile băncii; pentru achiziția de teren se vor acorda credite în funcţie de condiţiile băncilor, pe o durată de 10 sau 15 ani, iar dobânda la creditele pentru fermieri va fi de 2% peste ROBOR, comisionul Fondului de Garantare a Creditului Rural fiind redus de la 3,8 la 2%.

Participanţii prezenţi au apreciat că instrumentul este util în folosul fermierilor, acesta urmând să parcurgă toate etapele de validare juridică. La întâlnire au participat Banca Transilvania Cluj, Alpha, BRD, Banca Comercială Română, Bancpost, CEC, OTP Bank, Piraeus, Raiffeisen, Unicredit.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii