Avem cel mai învechit stoc de locuinţe din Uniunea Europeană

Din totalul celor 7,5 milioane de gospodării din România, 40% din casele şi blocurile din mediul urban au nevoie de reparaţii, iar dintre acestea 52% sunt considerate urgente, arată un studiu al IRSOP.

34% dintre gospodăriile din mediul rural nu au grup sanitar, în cazul locuinţelor din mediul urban procentul este de 8,5%, în timp ce 32% nu au baie sau duş în interior. La nivel naţional 16% dintre gospodării se confruntă cu probleme: deteriorări, igrasie, scurgeri ale reţelelor de apă şi canalizare, lumină insuficientă.

68% dintre cei intervievaţi vor să demareze proiecte de îmbunătăţire locativă în următorii 5 ani, iar 37%, în următoarele 12 luni. Cele mai frecvente planuri vizează renovarea locuinţei (29%), cumpărarea unei locuinţe noi (23%) sau a unei case la ţară (23%), izolarea termică (23%), reparaţii la instalaţiile sanitare sau electrice (21%), achiziţionarea unei centrale termice (16%), lucrări la acoperiş sau terasă (15%), construirea unei case (13%), reparaţii la structura de rezistenţă (11%), cumpărarea unui teren (9%), extinderea locuinţei actuale (8%).

„Prima prioritate investiţională a 600.000 de familii de români este îmbunătăţirea confortului locativ într-o ţară cu cel mai învechit stoc de locuinţe din Uniunea Europeană – conform Eurostat. Veniturile medii ale românilor reprezintă jumătate din cât încasează un ceh, slovac sau croat, în timp ce costul materialelor de construcţii este relativ similar cu cel din România”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe, beneficiara studiului.

O echipă formată din 30 de studenţi de la construcţii, arhitectură, comunicare sau management s-a întrunit pentru o experienţă interdisciplinară în cadrul primului Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort din România – EFdeN. Împreună au reuşit să construiască o casă sustenabilă, solară, 100% electrică, sigură şi confortabilă, cu o amprentă de carbon scăzută, care produce mai multă energie decât consumă şi foloseşte cele mai ecologice materiale.

„EFdeN doreşte să atragă atenţia asupra necesităţii orientării societăţii către sustenabilitate şi responsabilitate, către respectarea condiţiilor de confort şi a mediului. Ne propunem creşterea eficacităţii programelor de cercetare în zona construcţiilor, a confortului şi a siguranţei unei locuinţe, cu accent pe calitatea şi pe sustenabilitatea materialelor, pe respectarea parametrilor de confort interior şi de sănătate“, a declarat Mihai Toader-Pasti, manager al EFdeN.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii