Bulgaria și Croația, primite în anticamera Zonei euro

România a împrumutat una dintre cele mai mari sume la nivel european. Care este destinația celor 4 miliarde de euro împrumutate?

Corina Crețu, membru în partidul Pro România scrie într-o postare de pe facebook faptul că ” România a împrumutat una din cele mai mari sume de la nivel european. Românii trebuie să știe, foarte concret, care este destinația celor 4 miliarde EUR împrumutate de Guvernul României prin instrumentul SURE.”

Astăzi, Comisia Europeană a făcut publică lista tuturor statelor care au solicitat sprijin financiar prin instrumentul SURE. Dintre cele 15 țări (la care se vor adăuga Portugalia și Ungaria), România a împrumutat a 5-a cea mai mare sumă: 4 miliarde EUR, menționează Corina Crețu.

Europaralmentarul are și câteva întrebări pe care din prisma ei, doar Guvernul le poate clarifica.

“Concret, încotro va merge această sumă? Obiectivul SURE este acela de a asigura ”finanțarea schemelor de șomaj tehnic sau a măsurilor similare menite să protejeze angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă, reducând astfel incidența șomajului și pierderea veniturilor, precum și pentru finanțarea, în subsidiar, a anumitor măsuri legate de sănătate, în special la locul de muncă.” Care sunt acele măsuri pe care Guvernul României le-a adoptat și care au nevoie de această sumă suplimentară?”

“Care este dobânda negociată pentru acest împrumut? Din ce surse va fi acoperit acest împrumut și în cât timp? Vă reamintesc faptul că, în conformitate cu Regulamentul privind instituirea instrumentului SURE, caracteristicile împrumutului se stabilesc ”print-un acord de împrumut între statul membrubeneficiar și Comisie”. Cum arată acest Acord de împrumut?”

Cred că cele enumerate sunt aspectele minimale care trebuie aduse, de urgență, la cunoștința opiniei publice. E un semn de respect față de cetățeni și de responsabilitate guvernamentală. Altfel, riscăm ca românii să fie înglodați în datorii fără o rațiune clară. Sunt reguli de bază ale unei democrații care chiar nu cred că pot fi încălcate – indiferent de context, a încheiat Crețu.

 

 

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii