„România, te urmărim”, mesajul Forumului pentru drepturile sexuale și reproductive din Parlamentul European

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Acesta a fost mesajul pe care Forumul pentru drepturile sexuale și reproductive din Parlamentul European l-a transmis României în contextul în care legea privind eliminarea ideologiei de gen a fost votată pozitiv de Parlamentul României. Reamintim că aceasta a fost propusă de senatorul Vasile-Cristian Lungu (PMP)Par și a fost retrimisă în parlament de către președintele Klaus Iohannis. 

Reacții puternice și din partea universităților românești

Atât Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, cât și Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București au criticat votul parlamentarilor motivând că spațiul universitar ar trebui să își păstreze independența. În aceeași măsură, cele două au transmis faptul că cenzura pe care parlamentarii au încercat să o impună nu coincide cu modul organic în care o ideologie ar trebui eliminată sau păstrată.

Am constatat cu stupefacție că într-un act legislativ adoptat de Parlamentul României se interzic în instituțiile de învățământ, deci și în universități, ‘activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași’”, se arată într-un comunicat al UBB.

Dincolo de varietatea opțiunilor ideologice, din punctul nostru de vedere problema majoră în acest caz este că, prin formulările vagi ale legii, pe lângă punerea sub semnul întrebării a unor programe/cursuri/cercetări/specializări universitare deja existente, o teorie academică poate deveni interzisă prin lege! Dar o teorie academică se testează academic și supraviețuiește sau dispare în urma acestor teste derulate în condiții etice, nu altfel! Suntem încrezători că, în ceea ce privește varianta actuală a textului de lege, vorbim despre o scăpare care va fi corectată”, transmite conducerea UBB.

Amendamentul de modificare a Legii Educației Naționale, aprobat ieri în Parlamentul României, contravine unor drepturi fundamentale garantate de Constituția României și de convențiile internaționale la care România este parte: libertatea de gândire și de conștiință, libertatea opiniilor și autonomia universitară. Textul de lege nu are fundamentare științifică și reprezintă un exemplu flagrant de interferență în educația și în exprimarea libere”, transmite SNSPA. 

#Romania: the amendment to the National Education Law L87/2020 bans #CSE and gender studies.
👉 further discriminating…

Posted by European Parliamentary Forum for Sexual & Reproductive Rights on Tuesday, 23 June 2020

 

 

Ce a declarat senatorul Vasile-Lungu despre proiectul legislativ

Senatorul declară că agenda lui nu este una teologică, ci conservativă. El spune că motivația din spatele proiectului de lege este reprezentată de educația pe care acesta a dobândit-o în SUA. Astfel, el văzând efectele negative ale ideologiei, s-a decis să o sugrume înainte ca aceasta să prindă popularitate.

„„Propunerea mea legislativă a izvorât dintr-o experiență pe care am trăit-o personal în SUA, în mediul academic de acolo, unde am fost educat. Scopul meu a fost să previn o astfel de aberație, dacă îmi permiteți, în școlile din România și să îi protejăm pe elevii din România de experiența pe care eu am trăit-o în SUA”, a declarat senatorul PMP.

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău