Ocolul Pământului. Jurnal, de Gheorghe Bejan. Lansare la Biblioteca Judeţeană

Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj și Editura Școala Ardeleană organizează lansarea volumului „Ocolul Pământului. Jurnal” de Gheorghe Bejan.

Despre carte și autor vor vorbi Sorina Stanca, Lucian Cristea și Vasile George Dâncu.

Evenimentul va avea loc vineri, 20 ianuarie 2017, ora 17.00, la sediul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj (Calea Dorobanților 104).

Gheorghe Bejan s-a născut în 1949, în comuna Suharău, judeţul Botoşani, la graniţa cu Ucraina. În 1960, a ajuns în Bucureşti. A început să scrie încă din şcoală, fiind fascinat de literatura ştiinţifico-fantastică. Căsătoria şi grijile zilnice au întrerupt această pasiune. În 2010, după o vizită la casa lui Pablo Neruda, inspiraţia a revenit şi a scris poezii. În 2014, a publicat primul volum de poezii, Să mori rănit de dragoste târzie.”Visul a fost îndeplinit. Am călătorit 4 luni pe mare şi am văzut aproape tot pământul. Fotografiile, filmele despre locurile vizitate ne-au pregătit pentru călătorie, dar realitatea e mult mai tulburătoare. Când ajungi în mijlocul peisajului sau în faţa unui monument, clădire, simţi cum inima-ţi bate mai puternic, sufletul şi corpul îţi vibrează. Am fost emoţionat până la lacrimi în unele locuri vizitate. Nimic nu se compară cu prezenţa în locul dorit.

Împlinirea sufletească, satisfacţia, mulţumirea ne-a transformat din călători pasionaţi în călători dependenţi.

Măreţia, frumuseţea Pământului şi ale realizărilor omului fac orice călătorie un moment de înălţare şi satisfacţie care rămâne veşnic în noi şi care ne îndeamnă să repetăm minunata aventură.

Vă îndemnăm, dragi cititori, să nu staţi acasă. CĂLĂTORIŢI!” spune autorul cărţii,  Gheorghe Bejan

Autorul-om sau omul-autor s-a folosit pe sine din plin cu scrupulozitate, tenacitate, meticulozitate, alternând umorul cu lirismul, redactând și ținând la zi un veritabil jurnal de bord i-aș spune în pripă, însă munca sa depășește cu mult în complexitate parametrii stricți ai genului.

Sunt destui printre noi care au șansa unei călătorii incitante, mai mult sau mai puțin de durată. Câți însă avem, repet, generozitatea, impulsul, motivația sufletească, cu răbdarea presupus inerentă, de a pune pe hârtie pentru a rămâne virgine și-apoi redate intact trăiri, senzații și impresii care altfel, doar povestite sau repovestite prin viu grai și-ar pierde mult din prospețime, savoare, autenticitate, derapând poate și în „cosmetizări” pe fondul trecerii timpului sau a sufocării cantitative a unui material dens, stocat în amintiri doar…, afirmă Lucian Cristea, iar îndemnul la călătoria prin intermediul cărţilor este mereu susţinută de Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, gazda evenimentului.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii