Hobița, locul de unde renaște tradiția!

În perioada 24 și 25 iunie 2016 va avea loc un eveniment unic, festivalul România Autentică, pe platoul Poiana Mare din satul Hobița, comuna Peștișani, acasă la Brâncuși. Festivalul România Autentică este organizat de Asociația Națională a Antreprenorilor, împreună cu Asociația Tradiții de pe Valea Bistriței-Peștișani, Autoritatea Națională pentru Turism, Consiliul Județean Gorj și Primăria Primăria Peștișani.

„Anul acesta mutăm agitația urbană la sat, spun organizatorii. Acolo unde veșnicia își are locul, acolo unde sămânța rodnică a lui Brâncuși a fost plantată” ne tentează organizatorii.

La Hobiţa se organizează primul mare festival de tradiții și meșteșuguri românești. Acesta are ca principal obiectiv promovarea tradițiilor și meșteșugurilor românești, a frumuseții meleagurilor românești, și cu predilecție, a zestrei lăsată moștenire neamului românesc de către Constantin Brâncuși. Astfel, organizatorii ne propun să vibrăm sufletește pe ritmurile celor mai frumoase melodii de inspirație tradițională, cinstind frumusețea portului nostru popular.

Meșteșugari din toate colțurile României, din Moldova de peste Prut, Serbia și Ucraina, designeri de produs, pictori, sculptori, opincari și gurmanzi și-au dat întâlnire la Hobița.

Evenimentul va fi o sărbătoare câmpenească, cu mâncare tradițională, udată cu un pahar de vin, să ne răcorească dorurile grele. Participanții care doresc să încerce cele mai frumoase meșteșuguri românești, vor avea această oportunitate, întrucât, vor însoți sărbătoarea, o serie de meșteri în arta populară precum olărit, sculptat, tors lână sau cusut semne populare.

Sunt așteptați astfel meșteri din țară, dar și din Ucraina, Bulgaria și Republica Moldova.

Satul românesc a rămas încă de poveste. Zeci de sate par desprinse din rai, ascunzând poveștile incredibile ale unor români remarcabili. Lumina care aluneca nostalgic pe obrazul brăzdat al lui tanti Maria sau suspinul lui nea Ciuncanu atunci când recompun poveștile schimbării în timp a meșteșugurilor tradiționale nu au cum să nu te miște, istoria lungă de multe veacuri a iei sau a portului popular românesc rămâne veșnic vie în sufletele lor!

Poate că zbuciumul cotidian are efect amnezic sau poate am uitat să ne reîntoarcem la cei care ne așteaptăm pragul porții, mult prea obișnuiți fiind cu facebook-ul și alte canale de socializare, de aceea, noi cei din echipa România Autentică, ne-am propus să îmbinăm tradiționalul cu high tech-ul!

„Vino și tu la Hobița în 24 și 25 iunie a.c. să vezi ce pot face două mâini dibace. Au dispărut școlile profesionale însă încă mai avem oameni cu suflet de aur care sunt dispuși să dăruiască din pasiunea lor. Hai, să ducem împreună tradiția mai departe!”

Tu ce lași moștenire copiilor tăi, ne întreabă în final cei ce-i anul trecut au urcat Bucegii la Sfinx, iar anul acesta îi aşteaptă pe toţi în inima României de Sânziene, să sărbătorim împreună Ziua Internaţională a Iei.

Alice Valeria Micu

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii