Mesajul primarului Comunei Jucu, Pojar Valentin-Dorel, de ziua Drapelului Național al României

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Patrie, patriot, patriotism. Țară, drapel, imn. Sunt cuvinte care ne încălzesc inimile, de fiecare dată și care nu au devenit desuete, odată cu intrarea în mileniul al treilea. Sunt câteva zile în an care ne amintesc de aceste cuvinte și în care ne simțim datori ca ele să nu rămână simple cuvinte. O astfel de zi este și… Ziua Drapelului Național al României, celebrată în fiecare an la 26 iunie.

Ziua Drapelului Național

„Constituția României din 1991 prevede că drapelul tricolor este un simbol național, alături de imn, stemă și sigiliu. Alături de stemă şi imn, drapelul este parte a identităţii noastre naţionale”, afirma într-un mesaj oficial primarul comunei Jucu, dl Valentin Dorel Pojar. Dar cât de vechi este acest simbol, de fapt, și cum a „călătorit” el prin istorie? Prima menționre a unui drapel tricolor, identificat cu statul și poporul român o întâlnim la 26 iunie 1848, când, în Țara Românească, la București, stindardul cu cele trei culori – așezate în ordinea: albastru, galben, roșu – este decretat simbol naționalde către Guvernul Provizoriu al revoluționarilor din Țara Românească. Pe acest drapel fusese brodată deviza: „Dreptate – Frăție”. Drapelul revoluționarilor de la 1848 avea să fie mereu readus în atenție în momente de cumpănă și de mare vitejie și dăruire (adeseori până la jertfirea vieții), în Războiul de Independență, în Primul Război Mondial, în momentul Marii Uniri de la Albă Iulia, ca și în cel de al Doilea Război Mondial.

„În zilele noastre, Tricolorul românesc flutură plin de mândrie alături de drapelele celor mai puternice state ale lumii, aliate sau partenere, la sediile organismelor internaţionale, sau în teatre de operaţiuni militare”, s-a adresat primarul Valentin Dorel Pojar locuitorilor comunei Jucu. „Cu aceastǎ ocazie doresc sǎ vǎ transmit cǎ sentimentele de patriotism, demnitate naţionalǎ şi loialitate faţǎ de poporul reprezentat prin tricolor, sunt valori perene ale acestei mari familii care se numeşte Poporul Român, din care şi noi cei din Jucu suntem mândri sǎ facem parte”, a mai spus edilul.

Demersurile pentru mai-binele comunității, un alt mod de a demonstra patriotismul

Sigur, e vorba aici despre un ideal și un simbol național, pentru care românii din vremurile trecute au luptat. Fără a minimaliza prezentul, ar trebui să spunem că patriotismul nu se rezumă la zile festive, ci la toate lucrurile pe care le faci, în fiecare zi, pentru ca în comunitatea în care trăiești lucrurile să devină din ce în ce mai bune. Astfel de demersuri le observăm și la administrația locală din Jucu, în fiecare lună făcându-se pași înainte pentru mai-binele comunității. Tot în această lună iunie, edilul comunei Jucu aducea în atenția locuitorilor două proiecte importante, anunțându-și consătenii că, în sfârșit, s-a obținut semnarea acestora. Este vorba despre:

  1. Locuințe sociale în Jucu Herghelie (la Duvana);
  2. Grădinița cu program prelungit și creșă, la Jucu Herghelie.

„Primul proiect a fost semnat cu Ministerul lucrărilor publice, în care vom avea finanțare în proporție de 80 la sută de la minister, va fi un bloc de locuințe sociale cu 24 de apartamente la cheie, cu demararea lucrărilor la 1 Iulie”, comunică primarul Pojar, „și pe această cale vin încă o data cu rugămintea celor de la Duvana să elibereze spațiu destinat  construirii acestui bloc”. În ce privește al doilea proiect, acesta a fost semant cu ADR Nord-Vest, cu o finanțare de 98 la sută din fonduri europene și guvernamentale, proiect foarte important pentru tinerii comunei noastre care nu vor mai fi nevoiți să-și ducă copiii la Câmpenești sau la Cluj.”

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău