Sunteti aici:AncheteFany cea cu lipici la licitații. Și la DNA

Fany cea cu lipici la licitații. Și la DNA

Publicat in data

Profitabilitatea curselor intrajudețene a devenit una semnificativă pentru transportatorii de persoane. Un exemplu elocvent în acest sens este războiul de acum câțiva ani privind traseele din Zona Metropolitană, când compania Fanny mai ales a dus un adevărat război cu CTP SA.

În condițiile în care transportul de persoane pe cale ferată este un calvar, trenurile din România parcurgând distanțe de sute de kilometri cu viteze medii de 30-50km/h, iar transportul cu mașina personală pe distanțe scurte / medii nu este avantajos, din ce în ce mai mulți români apelează la transportul de persoane în sistem de autobuz rutier. Asta mai ales când e vorba de transport interjudețean, având în vedere faptul că rețeau de cale ferată leagă mai ales centrele urbane mari nu și localitățile medii / mici.

Dar, deși traseele metropolitane au fost adjudecate de CTP SA, au mai rămas multe trasee profitabile în județ. Iar acestea sunt efectiv vânate de transportatori, ele fiind obținute în urma unor licitații pe bază de punctaj, condițiile tehnico economice propuse și deținute de firme primind punctaj în urma căruia se atribuie traseul. Astfel, în primăvara acestui an , Consiliul Județean Cluj, prin Compartiment Autoritatea Județeană de Transport, via Agenția pentru agenda Digitală a României, Sistemul Informatic de Atribuire Electronică în Transporturi a definitivat Calendarul ședinței de atribuire electronică a traseelor a căror licențe au fost anulate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și a traseelor neatribuite din Programul de transport județean de persoane 2014-2019 în județul Cluj. Pe rol au fost 41 de trasee, inclusiv trasee extrem de rentabile precum Cluj –  Huedin sau altele cu plecare din Dej, Huedin ori Câmpia Turzii.

Fany lovește din nou

Ceea ce este surprinzător e faptul că mare parte din aceste trasee au fost adjudecate de firma Fany. Da, firma Fany, care acum 2 ani a  fost implicată în scandalul de corupție aferent tot unor licitații de atribuire trasee de transport persoane. Poveste care s-a finalizat cu arestări și ani grei de închisoare. Surprinzător pentru că, deși nu suntem procurori să dăm verdicte, nu putem să nu ridicăm o serie de întrebări.

Un ARR uituc

În primul rând cum a fost posibil ca Fany să participe la licitație având în vedere faptul că în Rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se vorbește de o serie de condiții prezentate neadevărat de către cei de la Fany în cadrul licitației în discuție. De asemenea, oare coruperea și darea de mită către directori din cadrul ARR nu reprezintă abatere gravă de la prevederile contractelor de atribuire a serviciului ?! Or, ART. 39 din Legea 92 din 10 aprilie 2007, Legea serviciilor de transport public local stipulează clar: (1) Autorizaţia de transport se retrage de către autoritatea de autorizare în cazul în care transportatorul autorizat nu mai îndeplineşte condiţiile care au stat la baza acordării acesteia sau în cazul în care acesta a furnizat documente conţinând informaţii eronate cu ocazia solicitării de acordare a autorizaţiei de transport. În caz de retragere a licenţei de transport sau a autorizaţiei de transport, copiile conforme ale acestora şi licenţele de traseu au acelaşi regim. (2) Copiile conforme ale licenţei de transport sau ale autorizaţiei de transport se suspendă de către autoritatea de autorizare în cazul săvârşirii unor abateri grave sau repetate de la prevederile contractelor de atribuire a serviciului, precum şi de la reglementările în vigoare privind transportul rutier şi/sau protecţia mediului. (3) Licenţa de traseu se retrage cu o notificare prealabilă de 60 de zile, în cazul unor abateri grave de la prevederile caietului de sarcini. În intervalul de 60 de zile, autorităţile administraţiei publice locale vor organiza atribuirea serviciului respectiv în gestiune altui operator de transport rutier.

Așa că oare ce a păzit ARR? Sau oare corb la corb nu își scoate ochii?!

N-am bani de dat, am datorii la stat….

Mai departe, în licitația privind atribuirea de trasee firmele participante trebuiau să fie fără datorii la bugetul de stat. Numai că firma Fany și-a plătit o serie de datorii către stat (TVA, impozit pe profit) abia în 5 aprilie 2016, deși deciziile de impunere și termenele scadente erau din 2010 și 2011. În aceste condiții cum a fost fără datorii la stat în martie 2016 când a început licitația ?? un mister la care poate găsesc un răspuns funcționarii de la Finanțele clujene, întrucât nici prin gând nu ne trece ca Fany sau Finanțele clujene să fi măsluit vreun certificat fiscal pentru a-l face mai alb ca Albă Zăpada.

Un dosar cu condamnări

La începutul lunii ianuarie a acestui an, Tribunalul Cluj, în Dosarul 2701/117/2014 de la Tribunalul Cluj, patronii firmei Fany, Ștefan și Olezia Cadar (anterior arestatți preventiv) au fost condamnați pentru fapte de corupție. Concret, Ștefan Cadar a fost condamnat la doi ani și opt luni cu executare, iar soția acestuia, Olezia Cadar, la trei ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, firma Fany a fost obligată să plătească o amendă de 50.000 de lei. În același dosar, directoartea din cadrul ARR (Autoritatea Română Rutieră), Daniela Dobrilă, a fost condamnată la trei ani de închisoare și i-au fost confiscate sumele primite șpagă: 53.800 lei (17.000 lei + 36.800 lei), 44.700 euro, 370 lire sterline, 800 USD şi un  unui autoturism, iar șeful atelierului auto al companiei Fany a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Decizia nu este una definitivă, ea fiind de altfel atatcată cu apel de părți, dosarul fiind în rejudecare la Curtea de Apel.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada octombrie – decembrie 2013, Ștefan Cadar și soția lui, Olezia Cadar, i-au oferit, în repetate rânduri, inculpatei Dobrilă Daniela, bani (suma de 10.000 lei) și bunuri (mașină, TV, mp3 player, 2 laptopuri, boxe audio) în valoare totală de 49.550 lei, din care a remis efectiv bani și bunuri în valoare totală de 34.550 lei. ”În schimbul acestor beneficii, inculpata Dobrilă Daniela, prin încălcarea atribuțiilor sale de serviciu, trebuia să emită acte și să furnizeze informații, deținute în virtutea funcției de director la Direcția licențe și autorizări ARR București, care să permită societății inculpatului Cadar Eronim Ștefan să obțină, la licitația organizată în noiembrie-decembrie 2013, un număr cât mai mare de trasee de transport persoane. La data de 28 octombrie 2013, inculpatul Cadar Eronim Ștefan, în numele societății Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, în înțelegere cu inculpatele Cadar Olezia și Dobrilă Daniela, a dat dispoziție unei angajate să întocmească o factură și o chitanță, prin care se atestă în fals o convenție comercială de vânzare cumpărare a unui autoturism. Aceste acte au fost folosite pentru a crea aparența remiterii licite a acestui autoturism către inculpata Dobrilă Daniela, pentru a disimula adevărata natură a provenienței bunului. În perioada noiembrie 2011 – decembrie 2013, pentru a evita plata taxelor de înmatriculare (aproximativ 20.000 euro), inculpații Cadar Eronim Ștefan și Kelemen Paul Ovidiu au pus în circulație pe drumurile publice două autovehicule de transport călători, cunoscând că acestea au fost substituite vehiculelor anterioare, prin decuparea și sudarea seriilor de șasiu de pe mașinile originale pe cele două autobuze achiziționate în acest scop, fără ca ele să fie înmatriculate potrivit legii”, precizează procurorii DNA Cluj.

 ”La data de 29 noiembrie 2013, la nivel național s-a declanșat procedura de licitație pentru atribuirea traseelor cuprinse în programele județene de transport pentru perioada 1 ianuarie 2014-30 iunie 2019. În acest context, inculpații Cadar Eronim Ștefan și Cadar Olezia, asociat și respectiv asociat – administrator al societății Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, ar fi apelat la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela, director la Direcția Licențe și Autorizări din ARR București, pentru ca, prin prisma funcției deținută de aceasta, să le înlesnească câștigarea unui număr cât mai mare de trasee din cele scoase la licitație. Tot la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela ar fi apelat cei doi oameni de afaceri, pentru a obține acte necesare câștigării procesului intentat împotriva Consiliului județean Cluj, în legătură cu scoaterea de la licitație a unor trasee din Zona Metropolitană Cluj. În vederea câștigării licitației, inculpatul Cadar Eronim Ștefan s-ar fi deplasat în perioada noiembrie – decembrie 2013, în mai multe rânduri, la București pentru ”a rezolva” din timp licitația, locuind efectiv, cu aceste ocazii, la inculpata Dobrilă Daniela. Pentru sprijinul promis în câștigarea licitației, inculpata Dobrilă Daniela ar fi acceptat și ar fi primit de la inculpații Cadar Eronim Ștefan și Cadar Olezia, bunuri și bani cu titlu de mită. Astfel, în perioada noiembrie – decembrie 2013, soții Cadar, nemijlocit sau prin intermediar, ar fi remis inculpatei Dobrilă Daniela suma de 10.000 lei, un autoturism marca Volkswagen Polo aparținând societății Fany Prestări Servicii SRL, contravaloarea unui televizor Samsung, un set de boxe audio, un mp3 player și mai multe obiecte de îmbrăcăminte (valoarea totală fiind de 34.550 lei). În același scop, inculpata Dobrilă Daniela ar mai fi pretins de la cei doi inculpați remiterea a două laptopuri marca Apple, în valoare de aproximativ 15.000 lei, echivalent a 3500 euro. În vederea achiziționării televizorului pretins de inculpată, Cadar Ștefan s-ar fi deplasat în repetate rânduri la mai multe magazine din București, însă nu a reușit să realizeze achiziția, deoarece pretențiile inculpatei Dobrilă Daniela legate de performanțele aparatului ar fi tot crescut. Dacă inițial televizorul vizat era unul marca Samsung la promoție, al cărui preț se ridica la 2.000 lei, pe măsură ce aparatul era căutat pentru achiziție, inculpata ar fi solicitat ca acesta să fie mai performant(3D, cu diagonală mai mare, din ultima generație de televizoare Samsung 8000, fără telecomandă), al cărui preț se ridică pe piață la suma de 8.000-9.000 lei. Cum televizorul nu a fost găsit de inculpatul Cadar Ștefan în timpul celor 3 căutări consecutive efectuate la magazinele de profil din câteva mall-uri din capitală, acesta ar fi lăsat inculpatei Dobrilă Daniela contravaloarea televizorului pentru ca funcționara să facă achiziția atunci când aparatul era găsit. Televizorul ar fi fost efectiv cumpărat la data de 5 decembrie 2013 cu suma de 6.299 lei. La data de 18 noiembrie 2013, pentru a se ascunde proveniența ilicită a autoturismului VW Polo, acesta ar fi fost înmatriculat pe numele tatălui inculpatei Dobrilă Daniela (ce nu deținea permis de conducere la acea dată), fiind emise, în acest sens, în numele SC Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, o factură și o chitanță, prin care se atesta o operațiune comercială de vânzare – cumpărare. Consecutiv acestor activități, inculpata Dobrilă Daniela ar fi întreprins demersurile necesare și ar fi emis un act (punct de vedere al A.R.R), datorită căruia, la data de 25.11.2013, Tribunalul Cluj a dispus suspendarea actului administrativ al Consiliului Județean Cluj, soluție favorabilă SC Fany Prestări Servicii SRL. Consecința directă a acestei hotărâri, urmărită de soții Cadar, ar fi constat în reintroducerea în licitație a unor trasee de transport persoane. În vederea câștigării licitației, inculpata Dobrilă Daniela ar fi furnizat inculpatului Cadar Eronim Ștefan date confidențiale, ce nu sunt destinate publicității, din bazele de date ale instituției unde aceasta lucrează, privind ofertele/documentele depuse de ceilalți operatori de transport persoane, concurenți ai societății Fany Prestări Servicii SRL (privind flota de mașini, vechimea acestora, gradul de confort), favorizând astfel, societatea comercială a inculpatului, în procedura de licitație. La data de 19 decembrie 2013, comisia paritară de la nivelul de Consiliului Județean Cluj, după analizarea actelor transmise de ARR București, a constatat că există erori privind introducerea unor parametri în sistem, în sensul că datele privind atribuirea au fost analizate pe trasee individuale și nu pe grupe de trasee, opinând în continuare că licitația trebuie anulată, însă luarea unei decizii a fost amânată pentru a doua zi. Aflând de posibilitatea anulării licitației care ar fi atras demararea unei proceduri în care punctajele erau defavorabile societății sale, inculpatul Cadar Eronim Ștefan ar fi luat legătura cu inculpata Dobrilă Daniela și i-ar fi cerut din nou sprijinul, convenind să se întâlnească într-un local din Brașov. În contextul acestei întâlniri, inculpatul Cadar Eronim Ștefan a cumpărat un mp3 player pentru fiul inculpatei Dobrilă Daniela, în valoare de 250 lei și i-a promis acesteia că-i va duce fiul la schi în Austria, în timpul vacanței de iarnă (lucru care s-a și întâmplat la finele lunii ianuarie 2014). Cu această ocazie, inculpata ar fi luat legătura telefonic cu unul din membrii comisiei și i-ar fi cerut să procedeze la finalizarea atribuirii exact pe varianta stabilită de Centrul Național de Management pentru Societatea Informațională (CNMSI), fără modificări, asigurându-l că, este perfect legal. Decizia finală a Comisiei paritare a fost luată în data de 23 decembrie 2013 și validată de Consiliul Județean Cluj în ședința din aceiași zi, stabilindu-se varianta agreată de inculpați”.

 

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Alte articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...