Distrus de sistem (I)

Or fi mulţi nenorociţi de Justiţie… Dar cu Jakab Gerald Attila povestea e halucinantă. Există o revistă de drept care îi analizează cauza şi care îi dă dreptate. O să o reproducem în partea a doua a dosarului. Singura concluzie la astfel de întâmplări este că în România mori cu dreptatea în mână. Şi alţii iţi joacă ţonţoroiul pe mormânt. Pentru cine nu ştie, ţonţoroiul este un dans popular, mai degrabă o joacă de copii nervoşi, în care tropăiala veselă, puternică şi dezordonată rupe pământul. Crează falii adânci, în aşa fel încât victimele Justiţiei, de exemplu, să nu mai învie veci. Biblia e una, Justiţia e alta! (Vom expune speţa pe scurt, pentru că personajele implicate sunt sonore şi trebuie scărmănate pe rând.)

Deocamdată facem o scurtă prezentare a cazului. Plus câteva precizări de „încălzire”. E păcat să ne grăbim Sunt persoane grele, din Justiţie, Procuratură, Poliţie, partide, SRI, amestecate în dosar şi merită să ne oprim atent asupra lor. Pe rând…

Attila se luptă pentru un imobil pierdut în urma divorţului de soţie, încă din 2004.

După un divorț prin care copilul de 12 ani rezultat din căsătorie este încredințat mie spre creștere și educare, la partajul bunurilor judecătorii dau o hotărâre definitivă și irevocabilă, prin care spun că fosta soție a primit în anul 1998 în donație de la intervenientul Nagy Alexandru (fostul socru), un imobil construit de mine în timpul căsătoriei în anul 2003, iar noi, eu și copilul, printr-o Ordonanță Președințială suntem evacuați din imobil. Toate cele descrise pot susţine cu acte (Contract de vânzare-cumpărare, autorizație de construcție, dovada de luare în folosință a construcției, sentintă de divorț și de partaj, etc.)”, ne explică Attila în într-o scrisoare.

Are omul şi explicaţii, când spune cum a pierdut tot ce a muncit. „M-a făcut Farid Jerbaka, cu relaţiile lui, Farid mi-a fost partener de afaceri. El era apropiat al soţiei şi şi-a vărât coada. A vrut să mă termine”, spune Attila Jakab. Din informaţiile pe care le deţinem, cetăţeanul sirian Farid Jerbaka, proprietar de bijuterii, şi mare comerciant de aur, este în relaţii de prietenie şi afaceri cu şefi ai poliţiei şi ai SRI. Printre altele, a fost zărit în compania acestora la mai multe meciuri ale echipei de fotbal din Cluj, care joacă pe deal, în cartierul Gruia. Acolo în tribuna oficială e plin de viermi. Unii dintre ei, foşti şefi ai Poliţiei, sunt asociaţi cu Farid. Tot acei chibuţi îl scapă pe Paszkany de dosare, dar asta e o altă poveste. Aşa, cu astfel de relaţii, a putut scăpa sirianul, în timp, de grave acuzaţii de contrabandă cu aur, despre care presa a scris ani de-a rândul. Pe care o să le reluăm.

În tot contextul, desigur, miliţienii tot miliţieni. Exemplificăm. La un moment dat, Attila a făcut o plângere la Poliţie, explicând implicarea lui Farid. „Am fost în audienţă, am depus plângerea, am explicat cum prin relaţiile care le au au intervenit în Justiţie. Mi-am pierdut munca de-o viaţă. Am fost chemat peste câteva zile. M-am prezentat la sediul poliţiei. Cei care trebuiau să îmi rezolve plângerea stăteau la birou cu Farid. Pur şi simplu râdeau de mine!” Adică omul s-a plâns miliţienilor, ăştia au sunat şi au chemat traficantul, şi împreună l-au întimidat pe reclamant.

La astfel de întâmplări, întrebi omul dacă şi-a luat avocat priceput. „Am vrut să o angajez pe soţia fostului director al DNA, Daniel Morar, avocata Corina Morar, dar dupa ce a auzit numele parţilor adverse, aceasta a refuzat să mă reprezinte. După ce a studiat sumar dosarul, avocata Corina Morar mi-a recomandat să cer o strămutare, mai precis să mut dosarul din Cluj. A fost drăguţă. Măcar mi-a spus că oriunde îl mut tot pierd şi dacă îl mut”.

Adică, avocata Morar i-a cerut să mute dosarul în altă parte. Simpatic. Nevasta fostului şef al DNA ştia că în Cluj se rezolvă dosare. Ştia şi că degeaba mută omul dosarul. Mai mult ca sigur şi Daniel Morar, şeful DNA, ştia de lucrurile astea şi de aceea a fost pus în funcţie, în 2004. Doar el, Morar, l-a rezolvat pe Liviu Aurel Ciupe şi l-a ţinut degeaba în arest luni de zile. Se întâmpla prin 2000. Precizare L.A. Ciupe a cîştigat procesul la CEDO, ulterior, împotriva Statului Român. În speţa pentru care Morar l-a ţinut închis a câştigat. Boul de contribuabil, pentru că Morar, şi alţii ca el „ştiau”, a plătit sute de mii de euro despăgubiri celor nevinovaţi, de-a lungul anilor. Pentru că nu plătesc magistraţii vinovaţi. Plătesc fraierii care achită impozite. În concluzie, toată lumea ştie, în România, dar se face că nu vede. Ţara Chiorilor!

Rândurile de mai sus sunt doar un „intro” pentru un „blestem” de 9 ani, pe care Attila l-a îndurat. Cu mâna pe inimă şi cu vinovăţia jurnalistului care nu are voie să se minuneze, vă spun că rar mi-a fost dat să văd un asemenea abuz.

Ca să fie clar că, la o analiză neutră, orice specialist îi dădea dreptate lui Attila în procesul cu fosta soţie, în partea a doua ataşăm un studiu juridic asupra cauzei. Apoi vor urma altele „simpatice”.

 

Adrian Cinpoeru

 

Latest articles

Articolul precedent„U” Cluj şi markerul
Articolul următorDistrus de sistem (2)

Related articles

1 COMENTARIU

 1. Aș avea și eu o curiozitate.
  afirmați că Liviu Aurel Ciupe a câștigat un dosar la CEDO împotriva României.
  Puteți să-mi spuneți numărul dosarului și anul în care a fost înregistrat la Curtea europeană a Drepturilor Omului?
  Eu nu am găsit nicăieri informații despre existența unui asemenea dosar la CEDO.
  Vaga mea bănuială este că un ziarist a aruncat o astfel de informație pe net și de atunci este preluată de toată lumea. Dat fiind că se vehiculează suma de 500000 euro pe care CEDO le-ar fi acordat, este puțin probabil ca o astfel de cauză să nu figureze în vreo statistică. Și totuși nu figurează.
  Dat fiind că ați afirmat în articol de existența unui astfel de dosar poate ne dați lămuriri suplimentare. mulțumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.