proba practica se traseu

Vrei să scapi de examenul auto? Zeci de români și-au cumpărat permise de conducere din Congo. DIICOT are ancheta în desfășurare

Cu un preț de 2.000-3.000 de euro, zeci de români și-au cumpărat permise de conducere din Congo. Acestea ulterior au fost preschimbate în România. Procurorii DIICOT spun că permisele de conducere emise de autorităţile din ţara africană erau expediate în România printr-o firmă de curierat.

Astfel, conform Direcției Anti-Corupție, 41 de percheziții au fost făcute în București și în 19 județe, la locuințele unor persoane suspectate de aderare la un grup infracțional organizat, instigare la fals intelectual, participație improprie la fals intelectual, dare de mită, instigare la dare de mită, participație improprie la acces ilegal la un sistem informatic, participație improprie la fals informatic, uz de fals și complicitate la uz de fals.

Modul de funcționare al grupării

Potrivit DIICOT, oamenii le dădeau membrilor grupării datele lor personale, o fotografie tip buletin , o semnătură, precum și diferite sume de bani, de regulă cuprinse între 2.000 și 3.000 de euro. Astfel, banii erau transferați prin serviciile de transfer monetar de către membrii rețelei infracționale care acţionau pe teritoriul țării africane.

Permisele ajungeau printr-o firma de curierat, iar românii care le preluau se prezentau la serviciile judeţene ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor sau la S.P.C.R.P.C.I.V. Bucureşti, unde permisele eliberate de autorităţile străine erau preschimbate cu permise de conducere românești.

„Se ajungea astfel la situaţia în care date informatice nereale, care atestau aparenta dobândire licită a unor permise de conducere străine, să fie implementate în bazele de date ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, cu consecința creării unor date informatice false legate de aparenta dobândire a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Ulterior aceste date false stăteau la baza preschimbării permiselor de conducere străine cu permise de conducere românești, rezultând un înscris autentic care nu reflecta realitatea. Pe această cale, funcţionarii publici competenţi din cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor îşi depăşeau fără vinovăţie limitele autorizării la momentul accesării sistemelor informatice ale instituţiei şi implementării datelor nereale în bazele de date româneşti”, afirmă procurorii DIICOT.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii