Primele plăcuțe multilingve, montate la intrarea dinspre Florești

Primăria Cluj-Napoca a început amplasarea indicatoarelor multilingve la intrările în municipiu, care să reflecte dimensiunea istorică, multiculturală şi europeană a oraşului nostru.

Denumire istorică, alături de denumirile în maghiară și germană

În urma colaborării cu comisia de experţi a Universităţii Babeş-Bolyai, am stabilit ca indicatoarele multilingve să respecte criteriile menţionate şi să cuprindă denumirea istorică din perioada romană a oraşului nostru, respectiv referirea la acordarea titlului de municipiu pe timpul lui Hadrian (117-138 d.Hr.).

”Această formulă subliniază dimensiunea istorică a orașului nostru, din antichitate până în prezent, precum și caracterul multicultural al Clujului. Varianta propusă de Primărie reflectă o realitate istorică validată științific și, nu în ultimul rând, este o formulă care își propune să unească și nu să dezbine comunitatea clujeană.” a declarat Primarul Emil Boc.

Prin luarea acestei decizii practic Emil Boc a decis să nu mai facă recurs la decizia instanței care a dispus amplasarea plăcuțelor în română și maghiară. ”Această soluție, fără a fi perfectă, este o soluție europeană, validată științific și istoric. Credem că aceste soluții pot să consolideze statutul nostru de comunitate închegată în care fiecare se simte acasă. Putem fi un model al artei de a trăi împreună, fiind la scară mai mică o Europă. Sper ca această soluție să unească și să nu dezbine. Nu va fi acceptată de toată lumea, este o soluție echilibrată, fără patimă și patos”, a declarat Boc.

Primele plăcuțe, la intrarea dinspre Florești

Prima locaţie pentru care există autorizaţia şi avizele necesare este intrarea în Cluj-Napoca dinspre Floreşti. Pe măsură ce vom obţine avizele şi autorizaţiile legale, se vor amplasa indicatoare multilingve şi la celelalte intrări în municipiu.

Comisia a propus pentru intrările în oraș indicatoare multilingve care să respecte criteriile menționate și care să cuprindă inclusiv prima denumire a orașului Cluj-Napoca în calitate de municipiu.

Formulele propuse sunt următoarele:

  1. MUNICIPIUM AELIUM HADRIANUM NAPOCENSE

Fondat de împăratul Hadrian (117 – 138 d.Hr.)

 

  1. MVNICIPIUM ÆLIVM NAPOCENSE

ab imperatore HADRIANO conditum (117 – 138)*

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii