Guvernul a tăiat bani de la medicina de urgență

Președintele CA de la Spitalul Municipal Clujana, Radu Moisin, a dezvăluit faptul că începând de 1 aprilie Guvernul a tăiat o treime din banii alocați pentru un pacient care ajunge la Urgențe. Moisin a dezvăluit faptul că spitalele se descurcau foarte greu chiar și cu suma anterioară, însă diminuarea acesteia va duce la un colaps în sistemul de urgență.

Suma alocată unui pacient scade de la 250 la 171 de lei

Potrivit lui Mosin în noul contract cadru de sănătate suma decontată pentru un pacient care ajunge la urgențe a fost diminuată de la 250 la 171 de lei.

”O chestiune îngrijorătoare pentru sănătatea românilor este că tocmai au venit normele de la contractul cadru de sănătate pe anul 2017 și prețul decontat pentru tratamentul unui pacient care se prezintă noaptea la urgențe și nu are nevoie de internare a scăzut de la 250 de lai la 171 de lei. O consultație computer tomograf se  decontează 120 de lei, o consultație a unui medic specialist este decontată cu 25 de lei, o perfuzie se decontează cu 25 de lei, ai depășit deja tariful prevăzut”, a declarat Moisin.

Bani tăiați de la Sănătate pentru a acoperi alte cheltuieli

Radu Moisin consideră că Guvernul trebuia să găsească alte domenii de unde să taie bani, nu de la Sănătate.

”Este foarte grav ce se întâmplă cu sistemul de sănătate din România și este un prim semnal de alarmă că acest an va fi foarte greu. Ne bucurăm că în anumite domenii cresc salariile, dar va fi prăpăd în ceea ce înseamnă calitatea serviciilor publice oferite cetățenilor. Este nevoia de creșterea salariilor, dar nu cred că pentru acest lucru trebuiau să se taie bani de la sănătate. Spitalele din România abia fac față cu cei 250 de lei, de la 1 aprilie 2017 acest tarif scade cu o treime. Oamenii au speranțe să iasă bine de la Urgențe, gradul de decese de la Urgențe la Clujana  a fost 0, si in celelalte spitale acesta a fost extrem de mic. Statul român a decis pentru a face rost de  bani că viața trebuie tratată cu 1/3 mai puțini bani”, a declarat Moisin

Spitalul Clujana, susținut din bugetul local

Spitalul Municipal Clujana nu va ajunge în imposibilitatea de a trata pacienții deoarece sumele de bani necesare vor fi acoperite de la bugetul local, însă nu toate spitalele din România vor avea această șansă.

”Diminuarea acestor decontări înseamnă suportarea diferențelor din bugetul local. La Cluj-Napoca vom acoperi acești bani, dar gândiți-vă câte spitale nu vor avea sumele de bani necesare și vor ajunge la mari probleme financiare.  Mai mult, în această sumă nu sunt incluse cheltuielile cu utilitățile. E ca și cum un pacient ar fi tratat în spațiul public și nu într-un spațiu care generează multe costuri”, a menționat Moisin.

Potrivit Ordinului ministrului Sănătății și a președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au fost modificate tarifele pentru urgență medico-chirurgicală în camerele de gardă de la 100 de lei la 57 lei/pacient și pentru urgență medico-chirurgicală în structurile de urgență din cadrul spitalelor pentru care finanțarea nu se face din Bugetul Ministerului Sănătății de la 250 lei la 171 lei/ pacient.

În Cluj-Napoca, doar cinci spitale sunt subordonate Ministerului Sănătății: Institutul Inimii de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare “N. Stancioiu”, Institutul Oncologic “prof. dr. I. Chiricuţă”, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal,  Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie “Prof. dr. Octavian Fodor” Cluj.

Celelalte spitale printre care și Spitalul Clujana, Spitalul Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj sau Spitalul Clinic de Recuperare vor fi nevoite să se descurce cu mai puțin bani.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii