Emil Boc avertizează: Impozite cu 500% mai mari

Primarul Emil Boc a transmis un un ultim avertisment pentru locuitorii din zona centrală care nu și-au procurat autorizațiile pentru lucrările de refațadizare. Proprietarii imobilelor mai au la dizpoziție două luni pentru a demara lucrările.

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Impozite de 5 ori mai mari

Primăria Cluj-Napoca a trimis peste 3000 de somații, însă doar o parte dintre proprietari s-au conformat și au început lucrările de refațadizare. Emil Boc le-a reamintit că potrivit unei decizii luate de Consiliul local, proprietarii a căror imobile se află în  stare de degradare și reprezintă un pericol pentru cetățeni vor fi amendați,  iar impozitul pentru respectivul imobil va crește cu 500%.

”Dacă până în 30 noiembrie, proprietarii din  zona centrală, mă refer aici de la Piaţa Lucian  Blaga până în zona Avram Iancu, cu toate străzile adiacente, nu vor efectua lucrările de refațadizare, după 1 decembrie se va trece la aplicarea pentru anul viitor a impozitului de 500%. Parlamentul a dat o decizie corectă prin care vom avea posibilitatea să mărim de până la șase ori taxele pentru cei care nu își întrețin clădirile și terenurile. E nevoie de taxe mai mari pentru ca proprietarii să iasă din pasivitate. Legea se aplică , nu se discută. Dacă locuințele au fațade deteriorate, proprietarii au obligația să execute lucrări de modernizare. Codul fiscal a stabilit un impozit de cinci ori mai mare. Vor trebui să se conformeze legilor statului. ”, a declarat Emil Boc.

Proprietarul răspunde penal în cazul unui accident

Primarul Emil Boc a încercat să îi responsabilizeze pe proprietarii clădirilor degradate din zona centrală, amintind faptul că în cazul unui accident, aceștia vor răspunde penal.

”În primul rând pot să evite răspunderea penală. Proprietarii trebuie să ştie că, dacă Doamne fereşte, clădirea produce un prejudiciu care poate afecta viaţa unui om, au o problemă mare, inclusiv a răspunderii penale, dincolo de răspunderea civilă. Am fost aproape de a avea un  asemenea incident tragic anul trecut, sper să nu se repete”, a declarat primarul.

Primăria muncipiului Cluj-Napoca, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” și Comisia Zonală pentru Protecția Monumentelor au efectuat o acțiune preventivă de verificare și înlăturare a tuturor  elementelor decorative și de construcție ale imobilelor deteriorate din centrul istoric al municipiului.

„Scopul acțiunii este de a oferi siguranță cetățenilor, în condițiile în care toți proprietarii acestor imobile au fost deja somați cu privire la obligațiile legale pe care le au de a demara lucrări de reabilitare a fațadelor imobilelor pe care le dețin, dar, din diferite motive nu au făcut încă demersurile fizice de reabilitare. Menționăm că toate costurile pentru intervențiile de urgență în vederea înlăturării elementelor care pot prezenta risc de desprindere și pot cauza accidente vor fi acoperite de către autoritățile publice, costurile de reabilitare efectivă a imobilelor revenind, conform legii, proprietarilor acestora” specifică Primăria.

„Doresc ca prin această acțiune să ne asigurăm că viața cetățenilor din municipiu nu este pusă în pericol, iar proprietarii care nu vor proceda la refațadizarea imobilelor și întreținerea clădirilor conform obigațiilor legale, vor suporta rigorile legii”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Reparații fără autorizație de construcție

Pentru acei proprietari care consideră că birocrația e prea mare, iar actele pentru lucrările necesare sunt prea multe, Boc le-a transmis că nu au nevoie de autorizație de construcție.

Legea 50, care este legea de bază în problema construcţiilor, în articolul 11 spune foarte clar: se pot executa fără autorizaţie de construcție lucrări care nu modifică structura de rezistenţă, aspectul arhitectural al construcţiilor, zugrăveli şi vopsitorii exterioare dacă nu se modifică elemente de faţadă şi culorile clădirilor. Primăria le dă doar aprobarea de a-şi amplasa schela pe domeniul public. Sper să înţeleagă că pot să facă aceste lucări şi scăpa şi de amendă şi de impozitul de 500 %”, a declarat Boc.

Refațadizare cu bani împrumutați de la Primărie

Proprietarii imobilelor degradate au la dispoziţie două variante prin care pot realiza lucrările de protejare şi intervenţie la clădiri:

  1. Lucrările de intervenţie ale proprietarilor imobilelor finanţate din resurse financiare proprii, situaţie în care aceştia au posibilitatea de a beneficia de credit bancar cu garanţie guvernamentală şi dobânda subvenţionată, precum şi acoperirea costurilor privind contravaloarea documentaţiei tehnice şi a 20% sub formă de grant pentru execuţia lucrărilor.
  2. Acordarea sprijinului financiar rambursabil de către Consiliul Local, în limita bugetului disponibil, în condiţiile constituirii unei garanţii imobiliare în favoarea administraţiei publice locale. Finanţarea rambursabilă se realizează prin suportarea de către municipiul Cluj-Napoca a contravalorii documentaţiei tehnice, 20% grant pentru execuţie şi 80% sub formă de contribuţie financiară, restituită în 10 ani cu garanţie imobiliară.

 

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău