Boc: În acest moment când stabilitatea țării este foarte importantă în Europa, noi ne jucăm de-a demisiile

Primarul Emil Boc consideră că această criză politică în care a fost aruncată România, datorită neînțelegerilor dintre coliția de guvernare și premierul Grindeanu este foarte dăunătoare pentru România.

”N-am mai avut niciodată o asemenea criză politică în România. De obicei acestea apar între președinte și primul-ministru sau guvern. Acum pentru prima dată este o criză în care partidul și premierul sunt principalii promotori, partidul care a susținut candidatul și primul ministru în exercițiu. Când am revizuit în 2003 Constituția României, am fost vicepreședintele acelei comisii de revizuire a Constituției, am pus capăt unor eventuale dispute între președinte și premier, spunând președintele nu poate revoca premierul și doar prin Parlament se poate demite Guvernul, prin moțiune de cenzură. Nu ne-a trecut prin cap că ar putea exista o criză între partidele din coaliția de guvernare pe de o parte și premier pe cealaltă parte. Această criză trebuie rezolvată în Parlament, doar că procedurile parlamentare sunt lungi și complicate. În acest moment când stabilitatea țării este foarte importantă în Europa, noi ne jucăm de-a demisiile, de-a analiza ce nu dau notă de seriozitate. Această criză fără precedent arată imaturitatea clasei politice românești și incapacitatea de a găsi soluții politice la problemele cu care ne confruntăm”, a declarat Boc

Boc: România trebuie să urmeze modelul german

O coluție rapidă de a ieși dintr-o astfel de criză este oferită de Germania, acolo unde demiterea unui premier se face concomitent cu alegerea unui alt premier.

Dacă ne uităm la ce se întâmplă în Europa, nemții sunt un mode de urmat: ei au așa numită moțiune constructivă de neîncredere: dacă un premier (cancelar) nu mai este agreat de majoritatea care l-a pus, se inițiază o moțiune constructivă de neîncredere. Acest lucru înseamnă că în momentul când se vrea demiterea primului ministru și al Guvernului se și propune numele următorului premier. În același moment în Parlament se dă votul pentru demiterea lui X și susținerea lui Y. am recomandat această soluție deoarece se pierde mult timp până la alegerea unui nou Guvern.

Boc: criza trebuie rezolvată cât mai repede

Boc atenționează că trebuie luată o decizie cât mai rapid, fie susținerea în continuare a lui Grindeanu, fie moțiunea de cenzură și alegerea unui al guvern.

”Rațional ar trebui să se așeze la masa discuțiilor, coaliția de guvernare și premierul pentru a stabili dacă îi dau în continuare sprijin politic, să găsească o soluție care să scurteze criza. O altă variantă ar fi să curme această criză prin mijloacele constituționale. Dacă nu se înțeleg cu premierul, să inițieze moțiunea de cenzură, să meargă la consultări cu președintele și în cel mai scurt timp să se formeze un nou Guvern. Cetățenii au cel mai mult de pierdut deoarece nimeni nu mai ia decizii în țara aceasta. Unde să suni la miniștrii? că toți sunt cu bagajele la ușă. Oamenii trebuie să fie responsabili, o țară nu este o jucărie pe care să o manevrezi”, potrivit lui Boc.

Moțiunea de cenzură va fi depusă luni

Potrivit anunțului făcut de liderii celor două partide ce alcătuiesc coaliția de guvernare, Liviu Dragnea, președintele PSD și Călin Popescu Tăriceanu președintele ALDE, moțiunea de cenzură va fi depusă luni.

“Am avut o ședință CExN unde am discutat despre refuzul domnului Sorin Grindeanu de a respecta decizia celor două partide — PSD și ALDE. În acest context, mai mulți colegi, foarte mulți, au propus excluderea domnului Sorin Grindeanu din calitatea de membru al PSD, o decizie care a fost aprobată în unanimitate, pe baza statutului, care dă această competență CExN. În același timp, am luat act de conferința de presă a purtătorului de cuvânt de la Cotroceni cu privire la răspunsul dat la adresa pe care și eu și domnul Tăriceanu i-am trimis-o domnului președinte Iohannis, în care l-am informat despre deciziile de ieri. Ca atare, PSD a luat decizia, după ce ne-am consultat cu colegii de la ALDE, ca luni să se depună moțiune de cenzură împotriva Guvernului, iar miercuri să fie dezbătută și votată”, a declarat Dragnea.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii