În comuna Apahida, consilierii locali nu par a fi interesați ca cetățenii să fie informați despre dezbaterile care au loc în cadrul ședințelor de consiliu local. Termenul de transparență nu le spune nimic, drept urmare s-au dovedit a fi foarte supărați pentru faptul că jurnaliștii au dorit să înregistreze ședința de consiliu local. Astfel, la inițiativa viceprimarului Călin Păcurar ei au votat împotriva filmatului și fotografiatului, trezind suspiciunea că ar avea ceva de ascuns. Cine v-a chemat pe voi?, am fost interogați. Întrebarea este pusă în condițiile în care ședințele de consiliu sunt publice și sunt anunțate pe site-ul Primăriei. Viceprimarul stalinist a chemat poliția locală pentru a ne supraveghea să nu filmăm pe ascuns, o ședință care de altfel este publică.
De altfel, la modul în care s-a desfășurat această ședință decizia lor se justifică. Cuvântul cel mai apropiat ce poate descrie ședința consiliului local Apahida este CIRC. Circ făcut de consilieri, dar și de cei prezenți. Animozitățile sunt atât de puternice între cele două tabere politice, încât orice dezbatere devine ceartă. Corul de strigăte a fost susținut de participanții la ședință, cei care și-au manifestat vocal părerile și nemulțumirile într-o debandadă generală, fără ca cineva să facă ordine. Președintele de ședință are rolul de a asigura desfășurarea în bune condiții a ședinței. Astfel, rolul lui este să le ofere cuvîntul pe rând consilierilor și celor prezenți. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, fiecare a vorbit și a țipat cât și când a dorit.
Cel mai aprins subiect al ordinii de zi a fost reprezentat de o serie de plângeri prealabile privind PUD –urile pentru construcția unor blocuri. Câțiva cetățeni foarte vocali au ținut să se facă auziți și să solicite interzicea construcției de blocuri între case. Cererile lor sunt perfect îndreptățite, nimeni nu încurajează urbanismul haotic, doar că proiectele prezentate respectau toate reglementările, respectau regimul de înălțime, aveau toate avizele, aveau chiar și acordul vecinilor acolo unde este cazul. Consilierii și cetățenii comunei l-au acuzat pe primarul Grigore Fati că încurajează construcția de blocuri între case. Edilul le-a reamintit faptul că el doar introduce hotărârile pe ordinea de zi, decizia o iau consilierii, primarul neavând drept de vot. Chiar dacă nu au motive reale pentru respingerea proiectelor, se pare că presiunea cetățenilor cântărește mai mult. Întrebați fiind care este motivul pentru care se opun, aceștia au răspuns că zona este de locuințe. Chiar dacă li s-a explicat că nu este specificat tipul de locuințe, familiare sau colective, aceștia au ales să se abțină. Nici măcar nu și-au asumat un vot negativ. S-au abținut și proiectele au rămas blocate. Unul dintre beneficiari i-a acuzat că stau în calea dezvoltării comunei, prin respingerea acestor proiecte imobiliare. Probabil că cei mai mulți nu doresc să agite spiritele în comună înainte de alegeri, astfel că preferă să adopte atitudinea struțului.
Un alt subiect ce a stârnit valuri în comună în ultimele luni este cel al deșeurilor menajere. Soluția propusă de primar și utilizată în ultimele trei luni din 2015, taxa unică de salubrizare, nu a fost agreată de consilieri, aceștia considerând că reprezintă o gaură în buget. Astfel, gunoaiele apahidenilor au rămas între blocuri. Primarul a introdus la cererea operatorului de salubritate un proiect de hotărâre privind majorarea prețurilor. Chiar dacă le-a explicat consilierilor că el nu susține majorarea prețurilor și că este obligat să dea curs solicitării venite din partea operatorului, aceștia l-au acuzat pe el că dorește și le propune creșterea prețurilor. Votarea acestui proiect s-a realizat într-un mod haotic. Întâi a fost respins proiectul, apoi a fost aprobată propunerea viceprimarului de a menține prețul pe persoană la 7 lei și a-l scădea pe cel pe familie de la 16 la 15 lei. Practic, votarea nu s-a făcut respectând legea. În mod normal trebuia supus întâi la vot amendamentul viceprimarului și apoi supus la vot întreg proiectul. Însă nici consilierii, nici secretarul nu știau procedurile și asta după patru ani de mandat.
Modul în care s-a desfășurat această ședință ne-a lăsat un gust amar despre administrația locală. Multă sfadă, interesele politice peste interesele cetățeanului și opoziție de dragul opoziției, mai ales din partea viceprimarului cu apucături de temnițar. Dezvoltarea unei comune stagnează deoarece prioritățile consilierilor PNL sunt mai mult politice decât administrative. Dacă te opui primarului cu orice preț nu înseamnă că faci administrație, înseamnă că faci politică, ori nu pentru acest lucru au fost aleși.