Boc va amplasa plăcuțe bilingve

Primăria Cluj-Napoca va amplasa indicatoare multilingve la intrările în oraș, care să sublinieze dimensiunea istorică și multiculturală a municipiului.

Boc a cerut sprijinul UBB

În vederea fundamentării acestui demers, Primăria municipiului Cluj-Napoca a solicitat sprijin științific de specialitate Universității Babeș-Bolyai, care a numit o echipă de experți pentru a recomanda modalitatea de inscripționare multilingvă, respectând dimensiunea istorică și multiculturală.

”Am învățat la școală că trebuie să îți fundamentezi demersul pe știință și experți. Pentru a oferi un răspuns la această problemă ce datează încă din 2002 m-am adresat UBB cu o solicitare prin care am cerut o părere privind modul de rezolvare a acestei probleme. Am primit de la UBB un răspuns profesionist”, adeclarat Boc.

Plăcuțele bilinge și denumirea istorică a orașului

Comisia a propus pentru intrările în oraș indicatoare multilingve care să respecte criteriile menționate și care să cuprindă inclusiv prima denumire a orașului Cluj-Napoca în calitate de municipiu.

Formulele propuse sunt următoarele:

  1. MUNICIPIUM AELIUM HADRIANUM NAPOCENSE

Fondat de împăratul Hadrian (117 – 138 d.Hr.)

 

  1. MVNICIPIUM ÆLIVM NAPOCENSE

ab imperatore HADRIANO conditum (117 – 138)*

*Acest rând reprezintă traducerea în limba latină a rândului al doilea din prima propunere

Primul oraș declarat oficial municipiu, pe teritoriul de astăzi al României, a fost Clujul, cel mai probabil înainte de anul 124 d. Hr.

Clujul este primul municipiu din România actuală care a făcut parte, în urmă cu aproape două milenii, din Imperiul Roman, adică dintr-o imensă structură statală care a reprezentat prima încercare de integrare europeană, asiatică și nord-africană, de la Oceanul Atlantic până la Tigru și Eufrat și din cețurile reci ale Britaniei până în nisipurile fierbinți ale Africii. De aceea, amintirea acelui timp revolut este încă foarte actuală și, tot de aceea, acel vechi nume latinesc trebuie rememorat mereu și cunoscut de toate generațiile succesiv

“Această formulă subliniază dimensiunea istorică a orașului nostru, din antichitate până în prezent, precum și caracterul multicultural al Clujului. Varianta propusă de Primărie reflectă o realitate istorică validată științific și, nu în ultimul rând, este o formulă care își propune să unească și nu să dezbine comunitatea clujeană.” a declarat Primarul Emil Boc.

Se stinge conflictul juridic

Prin luarea acestei decizii practic Emil Boc a decis să nu mai facă recurs la decizia instanței care a dispus amplasarea plăcuțelor în română și maghiară.

”Această soluție, fără a fi perfectă, este o soluție europeană, validată științific și istoric. Credem că aceste soluții pot să consolideze statutul nostru de comunitate închegată în care fiecare se simte acasă. Putem fi un model al artei de a trăi împreună, fiind la scară mai mică o Europă. Sper ca această soluție să unească și să nu dezbine. Nu va fi acceptată de toată lumea, este o soluție echilibrată, fără patimă și patos”, a declarat Boc.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii