Dieta hipocalorică, în stare să imite efectele postului poate inversa simptomele sclerozei multiple și să ajute la remedierea problemelor provocate de aceasta boală.
Scleroza este o boală a Sistemului Nervos Central, caracterizată prin perioade de inflamaţie şi demielinizare cronică a neuronilor (manifestate clinic ca pusee/recăderi) şi afectează atât substanţa albă a creierului, cât şi măduva spinării şi nervii optici.
Responsabil de demielinizare este propriul sistemul imunitar, care atacă mielina, teaca de fosfolipide ce protejează şi izolează neuronii, ducând la pierderea impulsului electric de la o celulă nervoasă la alta. Urmările sunt afectarea funcţiilor senzoriale sau motorii ale persoanei cu SM.
Cercetătorii care se ocupă de nutriţie au descoperit că această dieta hipocalorică este responsabila procesului de viață și moarte a celulor, unul de maximă importanţă în procesul de remediere a cinsecinţelor îmbolnăvirii organismului uman şi chiar de „reparare” a acestuia. Responsabil de acest proces este cortizonul, produs de organism în timpul dietei hipocalorice, care odată cu formarea sa în mod natural inițiază un proces activ de reconstrucţie a celulelor.
Beneficiile unei o diete sărace în calorii, atât pentru reducerea greutății, dar şi pentru reducerea simptomelor sclerozei multiple sunt tot mai evidente în lumea medicală mondială.
Regimul implică pur și simplu reducerea numărului normal de calorii la jumatate timp de trei zile, la fiecare șapte zile. Cu alte cuvinte, postul recomandat de biserică lunea, miercurea şi vinerea este nu doar o cale de curăţare spirituală, dar şi cheia pentru o viaţă mai uşoară pentru bolnavii cu scleroză multiplă. E de prisos să adăugăm că în urma acestei descoperiri se explică starea de sănătate şi viaţa lungă a multor călugări şi sfinţi.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California de Sud au arătat că, la şoareci alimentaţia hipocalorică a redus semnificativ procentul de celule dăunătoare ale sistemului imunitar , oferind în același timp protecție faţă de regenerarea acestora.
Profesorul Walter Longo, autorul principal al studiului, cel care conduce Institutul USC Longevity a afirmat : ” Efectul asupra oamenilor a adus îmbunătățiri atât pentru calitatea vieții și în evaluarea dizabilităţii unui pacient cu scleroză multiplă , ceea ce este remarcabil pentru că am făcut doar un singur ciclu de post pentru oameni și i-am testat după trei și șase luni”.
Cu toate că nu este clar ce anume cauzeaza Scleroza Multiplă, se crede că sistemul imunitar atacă stratul protector al celulelor nervoase din creier şi măduva spinării, ceea ce duce la inflamaţie, durere, invaliditate şi în cazuri grave, moartea.
Speranţa de viaţă a unei persoane cu SM este de 5 până la 10 ani mai mică decât a unei persoane fără SM.
Scleroza multiplă este o afecțiune cu care se traiește o viață intreagă, motiv pentru care este important să schimbăm efectele negative pe care le are asupra calității vieții celor afectați, precum și să prevenim aceste efecte în rândul noilor diagnosticați.
Program naţional de tratament al bolilor neurologice este derulat la Cluj-Napoca prin Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj – Clinica de neurologie.
La nivel naţional sunt trataţi număr 3.137 de bolnavi cu scleroză multiplă, iar costul mediu/bolnav cu scleroză multiplă tratat/an este de 35.000 lei.
De câteva luni, în România nu a mai fost diagnosticat nici un pacient cu SM, de vreme ce numărul pacienţilor trataţi prin Program a rămas constant…
Alice Valeria Micu