Mediul de afaceri din Cluj caută soluţii la criza forţei de muncă: școli duale și angajați din Asia

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Mediul de afaceri din Cluj caută soluţii la criza forţei de muncă, deficitul fiind de 5.000 de angajaţi în prezent. Managerii firmelor spun că trebuie majorate locurile în şcolile duale, însă au găsit personal şi în afara ţării, în state din Asia.

Pentru domeniile care presupun o calificare înaltă, companiile se bazează pe studenţii care termină în fiecare an facultatea şi care decid să se stabilească la Cluj-Napoca, însă situaţia este dramatică în domenii precum construcţiile, producţia industrială sau industria alimentară. De aceea, companiile au ajuns să importe muncitori străini. Aceasta este situaţia unei fabrici de panificaţie şi de patiserie din zona Turda-Câmpia Turzii, care a adus muncitori din Vietnam, după cum spunea reprezentantul companiei, Răzvan Boşomoiu: „În construcţii sunt, de exemplu, destul de populară soluţia, dar în industria noastră, în panificaţie suntem primii care apelăm la soluţia asta, la a aduce muncitori din Asia, din Vietnam”.
În alte domenii, precum producţia de maşini, logistica sau producţia de componente electronice, tot mai mult munca brută a oamenilor începe să fie înlocuită de roboţi. Unii dintre aceşti roboţi sunt produşi la Cluj. De asemenea, roboţii sunt programaţi pe scară tot mai mare tot la Cluj, unde mai multe companii de software s-au specializat în acest domeniu.

Sursa

Vezi și Universitățile din Cluj angajează – 18 posturi vacante

Mediul de afaceri din Cluj caută soluţii la criza forţei de muncă: școli duale și angajați din Asia

 

Ultimile articole

Articole populare