Sprijin pentru combaterea dependenței, la Cluj

Programul Sf. Dimitrie Basarabov este un ONG care funcționează în Cluj-Napoca din anul 2000 în cadrul Asociației Filantropice Medical Creștine Christiana, având misiunea de a veni în sprijinul comunităţii prin oferirea de servicii de recuperare, terapie şi consiliere specializată tuturor celor care suferă de pe urma bolii alcoolismului sau a altor tipuri de dependenţe.

Pentru a afla mai multe informații legate de acest program, dar și de modul în care acesta îi ajută pe cei care apelează la serviciile sale am discutat cu doamna Claudia Varga, asistent social coordonator al Programului Sf. Dimitrie Basarabov încă de la înființare.

Rep. : Ce înseamnă acest program ?

Claudia Varga: Programul Sf. Dimitrie Basarabov este un program care oferă servicii de recuperare din adicții. Este un model de program care are componenta psiho-socială de recuperare, așadar nu este un program de dezintoxicare. După ce trec prin faza de dezintoxicare în care scapă de efectele substanței in plan fizic, oamenii ajung la noi pentru a-și menține starea caștigată, starea de abstinență.

Rep: De unde a pornit această idee ?

Claudia Varga: Programul funcționează după un model foarte bine organizat în Occident și mai ales în Statele Unite. A fost adus de un psiholog, de un misionar din Statele Unite, Floyd Frantz, în anul 2000 când a fost introdusă în România abordarea bio-psiho-socio-spirituală în recuperarea din adicții (modelul Minnesota). Funcționează în strânsă legătură cu comunitatea grupurilor de suport, deci se axează pe consiliere, recuperare, integrare în grupurile de suport de genul “alcoolicii anonimi.”

Rep.: Ce servicii oferă programul?

Claudia Varga: În ceea ce privește serviciile oferite, ele sunt axate pe două direcții: centrul de zi cu program zilnic de la 8:00-16:00, care este chiar în această locație, pe Str. Salcâmului nr. 20. Aici persoanele înscrise în centrul de zi beneficiază de o gustare, de grupuri d suport, de grupuri recreative, de alte activități educaționale. Scopul primordial rămâne acela de recuperare din boala dependenței.  O altă direcție este centrul de consiliere unde realizăm grupuri de consiliere pentru persoane dependente, un grup familial pentru codependență, grup de postcură (grupuri pentru persoanele cu o perioadă mai înaintată în abstinență și care au parcurs programul inițial de recuperare. Organizăm periodic și cursuri de responsabilizare pentru cei care au condus sub influența alcoolului și doresc să își recapete permisul de conducere; avem partea de intervenție de scurtă durată și consiliere individuală, activități de infomare în comunitate.

Cei care au probleme legate de dependența de orice fel trebuie să aibă curajul să apeleze la serviciile Programului Sf. Dimitrie Basarabov pentru că rezultatele obținute aici sunt evidente și confirmate de unul dintre beneficiari, M.(46 ani), care consideră că în urma participării la activitățile organizate în cadrul acestui program a dobândit liniștea interioară care îi dă puterea de a fi în continuare abstinent.

Mai multe informații pot fi obținute la adresele de contact:

Str. Salcâmului, nr. 20, Cluj-Napoca;

tel: 0755 683 330

 Luni- Vineri: 8:00 -16:00

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii