Sunteti aici:SocialȘcolile din mediul rural - doar 87%, pregătite pentru noul an școlar

Școlile din mediul rural – doar 87%, pregătite pentru noul an școlar

Publicat in data

„87% din școlile din mediul rural sunt cu autorizație, mai multe cu aproximativ 3% decât cele de anul trecut”, anunța inspectorul școlar general Valentin Cuibus, cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar. „Sunt situațiile în care este lipsa apei curente sau apei potabile, unde, sigur, e nevoie de investiții de multe milioane de euro ca să se introducă apa în satul respectiv, că, în general, discutăm despre sate unde nu există rețele de apă, nu despre centre de comună, și atunci, bineînțeles, nu poate să existe nici autorizație de funcționare”, declara șeful Inspectoratului școlar județean Cluj, Valentin Cuibus într-o emisiune pe postul național de radio.

Aproape 99 la sută dintre unitățile de învățământ care nu au autorizație sanitară de funcționare se găsesc în zona rurală a județului Cluj.

Cazurile întâlnite la nivel de municipii și orașe se referă, în general, la anexe ale unităților de învățământ, cum ar fi ateliere pentru practică, săli de sport sau spălătorii. Acestea trebuie autorizate separat de corpul principal și nu întotdeauna îndeplinesc toate condițiile cerute de normele sanitare.

Școlile din mediul rural – multe nu au acces la apă curentă

Probleme mari există, în general, la școli care funcționează în sate unde nu există rețele de apă și, de aceea, nici școlile nu au aceste facilități, fără de care nu pot obține autorizația.

În urmă cu câțiva ani, Consiliul județean Cluj a demarat un proiect care prevedea foraje la mare adâncime pentru captarea apei și sisteme de asigurare a potabilității ei.
Șeful Inspectoratului școlar Cluj, Valentin Cuibus, arată că după ce, prin acest proiect, s-a introdus apa în câteva zeci de școli de la sate, proiectul a fost abandonat.

„Anul acesta programul nu a mai funcționat. Anul trecut a mers greu, pentru că nu au existat firme interesate să facă lucrările. Au fost mai multe proiecte făcute, pentru mai multe unități de învățământ, pentru introducerea apei, dar, din păcate, nu au fost și firme care să dorească să facă aceste lucrări, motiv pentru care anul acesta nu s-au mai prevăzut fonduri în buget, rămânând anul trecut bani mulți necheltuiti”, explică Valentin Cuibus ce se întâmplă cu școlile din mediul rural.

Până luni, 10 septembrie, când începe școala, și lucrările de reparații la unitățile de învățământ trebuie terminate. Chiar dacă vor mai exista intervenții punctuale și după data de 10 septembrie, Valentin Cuibus apreciază că acestea nu vor periclita procesul de învățământ, în condițiile în care nicio primărie din județ nu a solicitat amânarea cursurilor sau transferarea provizorie a copiilor în alte locații.
(sursa: RADOR)

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli

INTRA IN DISCUTIE

Ultimele articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Alte articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...