Operaţiunea “arborele” mai scoate 2,5 milioane de lei din bugetul local pentru două firme “de casă” ale Primăriei Cluj-Napoca

Peste 2,5 milioane de lei plăteşte primăria Cluj-Napoca pentru plantarea de arbori şi arbuşti în acest an. Contractul a fost adjudecat în 4 februarie 2016, iar câştigătorii sunt două societăţi, clienţi vechi ai municipalităţii pentru astfel de servicii.

SC Serflor SRL, din Dej, firma care a mai încheiat contracte cu municipalitatea clujeană în ultimii ani, va planta copaci în valoate de 1,4 milioane de lei în urmatorarele 12 luni. În acelaşi timp, Eco Garden Grup din Ilfov, firma lui Ioan Olteanu, supranumit “părintele spaţiilor verzi”, va încasa 1,16 milioane de lei de la bugetul local, pentru plantarea de arbori în Cluj-Napoca.

În septembrie 2015, Primăria Cluj-Napoca scotea la licitaţie un nou contract pentru material dendrologic în Cluj-Napoca. De dată această, era vorba de cumpărarea de arbori şi arbuşti foiosi, iar valoarea estimată a contractului era de 2.198.000 de lei, fără TVA.

Procedura de achiziţie a fost publicată în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP).

În 4 februarie, contractul a fost adjudecat de două firme, cliente vechi ale Primăriei Cluj-Napoca pentru acest tip de servicii.

Pentru acest contract, şase societăţi comerciale au depus oferte financiare. Este vorba de SC Garden Center Grup SRL, din Ilfov, SC Paul Flowers SRL, înmatriculată în localitatea Lopadea Nouă, SC Green Spor SRL, din Braşov, SC Eco Garden Construct SRL, din Cluj-Napoca, SC Serflor SRL, din Dej şi SC Silva Group Logistics SRL.

În cazul ultimei societăţi, membrii comisiei de licitaţie ai Primăriei Cluj-Napoca au arătat că oferta a fost întârziată, astfel că nu a mai fost luată în considerare.

După ce evaluarea procedurii a fost prelungită, în 4 februarie 2014 comisia de licitaţie a Primăriei Cluj-Napoca a atribuit contractul către două societăţi: SC Serflor SRL din Dej şi SC Garden Center Grup SRL, din Ilfov.

Astfel, firmele şi-au împărţit cele şase loturi din contract: Serflor din Dej şi-a adjudecat loturile 5 şi 6, iar firma din Ilfov, Garden Center, a rămas cu celelalte patru loturi.

Câţi bani va încasa fiecare societate

Serflor SRL a adjudecat acest contract pentru suma de 1.400.000 de lei. Pentru aceşti bani, societatea va trebui să planteze 100.000 de arbuşti în Cluj-Napoca, în următoarele 12 luni.

În acelaşi timp, firma din Ilfov, Garden Center Grup SRL, a câştigat cele patru loturi pentru o valoare totală de 1.160.000 de lei, fără TVA. Pentru această suma, prin contract societatea este obligată să planteze câteva sute de arbori şi arbuşti, tot în următorul an.

Serflor plantează arbori și flori în Cluj-Napoca din 2008

An de an, firma Serflor din Dej câştigă contracte cu Primăria Cluj-Napoca pentru plantarea de flori şi arbuşti. Astfel, din 2008 şi până anul trecut, firma deţinută de Dumitru Ardeleanul şi George Mora a câştigat nu mai puţin de şase contracte cu municipalitatea clujeană, pentru “material dendrofloricol”.

Presă a relatat, de-a lungul acestui timp, că Serflor a inceiat un contract de peste 5 milioane de lei cu Primăria Cluj-Napoca. În 2008, aceeaşi firma a avut 39 de loturi de plantare de flori în oraş, împreună cu alte firme. În 2010, Primăria clujeană a pus la bătaie pentru plantarea de panseluţe şi alte flori 9,1 milioane de lei, din care Serflor a luat peste 5 milioane de lei.

În cifre, încasările societăţii nu sunt exorbitante. Dacă în 2008 cifra de afaceri a atins peste 2 milioane de lei, în 2014 Serflor a avut o cifra de afaceri mai modestă, de 418.000 de lei. Serflor figurează la Registrul Comerţului cu un număr de patru angajaţi şi datorii de peste 650.000 de lei, în 2014 – potrivit datelor financiare raportate de societate.

“Părintele spațiilor verzi” și-a întins rădăcinile și la Cluj
Cealaltă societate, Garden Center Grup, din Ilfov, este una care a câştigat zeci de contracte cu primarii din întreagă ţară, pentru diferite servicii d eintretinere a spaţiilor verzi.

Firma este deţinută de Ionel Olteanu, supranumit de presă “părintele spaţiilor verzi”, deoarece prin firmele lui, Ro Verde Landscaping, Eco Horticultură şi Garden Center, câştigă zeci, chiar sute de contracte cu primăriile şi consiliile judeţene din ţară.

Cifra de afaceri a societăţii a fost de aproape 46 de milioane de lei, potrivit raportărilor financiare pentru anul 2014. În acelaşi timp, profitul Garden Center a ajuns la 2,5 milioane de lei, anul trecut. Societatea are 236 de angajaţi.

Cele mai multe contracte, câştigate de societatea din Ilfov, au fost cu primăriile din Capitală. Aceeaşi firma a avut, însă, contracte şi cu primăria clujeană: a câştigat anul trecut contractul pentru plantarea arborilor din Cluj-Napoca, fiind singurul participant la procedura de licitaţie. Contractul a fost semnat în luna martie a anului trecut, la valoarea de peste 626.640 de lei.

Marian Man

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii