Iohannis: „Se renunță la obligația de a sta acasă”. Măsurile de relaxare din 15 mai anunțate de președinte

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi faptul că se renunță la „declarațiile pe proprie răspundere” pentru deplasările din interiorul localității. Totuși, deplasarea înafara localității este limitată, iar astfel românii sunt obligați să completeze declarația pentru astfel de deplasări. Șeful statului a enunțat măsurile ce vor fi impuse din 15 mai. Acestea sunt redate integral mai jos.

Masca devine obligatorie din 15 mai

Printre măsurile pe care președintele le-a menționat se numără obligativitatea purtării măștii de protecție și distanțarea socială (de cel puțin un metru și jumătate). Klaus Iohannis pune accent pe „igiena mâinilor” care ,,devine obligatorie”. Așadar, președintele recomandă spălarea pe mâini la revenirea în casă și de fiecare dată când este posibil.

Comerțul se redeschide parțial

„Se pot redeschide din 15 mai magazinele care au acces în interior direct din stradă”, anunță președintele. De asemenea, se redeschid saloanele de îngrijire și muzeele, mai anunță Klaus Iohannis. Parcurile vor fi redeschise cu acceptul autorităților locale.

Se elimină declarațiile pentru deplasările din interiorul localității

„Se renunță la obligația de a sta acasă și se renunță la obligația unei declarații atunci când ne deplasăm în interiorul localității”, anunță președintele. Totuși, acesta recomandă ca cetățenii să nu exagereze și sugerează ca aceștia ar trebui să se deplaseze doar atunci când este nevoie. Deplasarea înafara localității este, în continuare, cu anumite excepții, interzisă. Totuși zonele metropolitane reprezintă o excepție de la această regulă, anunță președintele.

Se redeschid bisericile

„Serviciile religioase se reiau în curtea bisericii”, anunță Klaus Iohannis. Credincioșii vor purta obligatoriu mască. Președintele afirmă că va revizui condițiile în etapele următoare ale relaxării.

Președintele a mai mulțumit medicilor și persoanelor din sistemul medical. De asemenea, el spune că sportivii de performanță își pot relua cantonamentele, iar sportivii amatori își pot relua doar antrenamentele individuale. De asemenea, Klaus Iohannis s-a adresat Parlamentului, solicitând-ui să decidă asupra legii cu ,,maximă celeritate”.

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău